boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šrotov in Bavčarjev soobsojenec Kristjan Sušinski zapustil Dob

Deli na:
Šrotov in Bavčarjev soobsojenec Kristjan Sušinski zapustil Dob

Foto: Bobo

Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, ki ga je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v zadevi Istrabenz zaradi pranja denarja obsodil na tri leta zapora, je po sklepu vrhovnega sodišča v četrtek zapustil zapor na Dobu, danes poroča časnik Delo. Zakaj je sodišče tako odločilo, ni znano.

Dokončna odločitev senata vrhovnih sodnikov, ki mu predseduje Marko Šorli, glede zahteve za varstvo zakonitosti obsojenih v zadevi Istrabenz še ni sprejeta, sklep o izpustitvi Kristjana Sušinskega iz zapora pa nakazuje, da bo vsaj zanj sodba razveljavljena, piše Delo.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča leta 2013 spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je moral v zapor za tri leta, Nastja pa za tri leta in devet mesecev.

V tej zadevi sta bila na zaporno kazen obsojena tudi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora.

Šrot in Nastja Sušinski sta v zaporu na Dobu od lanskega oktobra, Kristjanu Sušinskemu pa so kazen iz zdravstvenih razlogov odložili za tri mesece, zato je na Dob prišel sredi decembra. Bavčarja na Dobu še ni; okrožno sodišče v Ljubljani odloča o vnovični prošnji za odlog prestajanja zaporne kazni.