prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

gledalka Njena.si

Doslej neznano ozadje izbora za sodelovanje v ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Proukrajinska skupina" naj bi sabotirala plinovoda Severni tok

Deli na:
"Proukrajinska skupina" naj bi sabotirala plinovoda Severni tok

Plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju sta bila konec septembra prizorišče več eksplozij, ki so povzročile uhajanje plina na štirih mestih. - Foto: Profimedia

Ukrajina je zanikala vpletenost v lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju, potem ko je v torek ameriški časnik New York Times na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna "proukrajinska skupina".

"Čeprav rad zbiram zabavne teorije zarote o ukrajinski vladi, moram povedati, da Ukrajina nima ničesar opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nima nobenih informacij o proukrajinskih sabotažnih skupinah," se je na navedbe časnika po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odzval Mihajlo Podoljak, svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega.

Podatki, ki so jih zbrale ameriške obveščevalne službe, kažejo, da so bili za sabotažo na obeh plinovodih odgovorni "nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina", piše New York Times. Za sabotažo naj bi stala "proukrajinska skupina", navaja časnik na podlagi informacij ameriških obveščevalcev, vendar pa ni objavil podrobnosti o elementih ali identiteti te skupine.

Po navedbah ameriških uradnikov nič ne kaže na to, da bi bil v sabotažo vpleten ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča AFP.

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.