Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

Jasmin Stavros Svet24.si

Jasmin Stavros: "Imam kostnega raka, borim se za ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

franc breznik-pl Reporter.si

Neverjetno: Janšev patriot Franc Breznik in ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

tina-in-blaž Njena.si

Nepričakovan konec med Tino in Blažem?

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Proukrajinska skupina" naj bi sabotirala plinovoda Severni tok

Deli na:
"Proukrajinska skupina" naj bi sabotirala plinovoda Severni tok

Plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju sta bila konec septembra prizorišče več eksplozij, ki so povzročile uhajanje plina na štirih mestih. - Foto: Profimedia

Ukrajina je zanikala vpletenost v lanske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju, potem ko je v torek ameriški časnik New York Times na podlagi informacij ameriške obveščevalne službe objavil, da naj bi bila za sabotažo odgovorna "proukrajinska skupina".

"Čeprav rad zbiram zabavne teorije zarote o ukrajinski vladi, moram povedati, da Ukrajina nima ničesar opraviti z nesrečo v Baltskem morju in nima nobenih informacij o proukrajinskih sabotažnih skupinah," se je na navedbe časnika po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odzval Mihajlo Podoljak, svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega.

Podatki, ki so jih zbrale ameriške obveščevalne službe, kažejo, da so bili za sabotažo na obeh plinovodih odgovorni "nasprotniki ruskega predsednika Vladimirja Putina", piše New York Times. Za sabotažo naj bi stala "proukrajinska skupina", navaja časnik na podlagi informacij ameriških obveščevalcev, vendar pa ni objavil podrobnosti o elementih ali identiteti te skupine.

Po navedbah ameriških uradnikov nič ne kaže na to, da bi bil v sabotažo vpleten ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča AFP.

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2, in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki eksplozij še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo za eksplozije pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.