mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestniki v Republiki Srbski: Dodik je ukradel zmago

Deli na:
Protestniki v Republiki Srbski: Dodik je ukradel zmago

Protest v Banjaluki. - Foto: Profimedia

Več tisoč ljudi je v četrtek v Banjaluki protestiralo zaradi izida volitev v Bosni in Hercegovini, ki po trditvah opozicijskih strank kažejo na volilno krajo. Protestniki so zahtevali razveljavitev volitev, na katerih je kandidat za predsednika Republike Srbske Milorad Dodik po mnenju opozicije ukradel zmago protikandidatki Jeleni Trivić.

Organizatorji protesta so trdili, da se je na protestu zbralo okoli 30.000 ljudi. Med njimi je bila tudi kandidatka za predsednico Republike Srbske Jelena Trivić iz srbske opozicijske Stranke demokratičnega napredka (PDP).

"Ta bitka bo trajala. Mi smo šele začeli. Nimam pravice biti utrujena, nimam pravice odnehati in se ne bom umaknila. Nimam pravice zaradi vas. Najprej bo na vrsti ponovno štetje glasov, potem pa nove volitve," je po poročanju hrvaškega spletnega portala Index.hr sporočila Trivićeva.

Protestnike je nagovoril tudi župan Banjaluke Draško Stanivuković. "Najpomembnejše sporočilo je, da niti en naš politik ne more uničiti naše domovine," je dejal. Ob tem je pozval državno volilno komisijo BiH, naj posluša ljudstvo in prešteje glasove v vsakem mestu.

Po zadnjih delnih neuradnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija (CIK), v tekmi za predsednika Republike Srbske Dodik vodi pred Trivićevo za 28.336 glasov.

Opozicija v Republiki Srbski, srbski entiteti v BiH, vse od prvih neuradnih delnih izidov nedeljskih splošnih volitev v BiH trdi, da je "Dodik ukradel volitve". Na državno volilno komisijo so zato vložili zahtevo za ponovno štetje glasov za predsednika te entitete.