Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prostitutke za zabavo ameriških agentov in vojakov

Deli na:

Ameriška ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano je v sredo izjavila, da gre pri škandalu tajne službe in vojske v Kolumbiji za osamljen incident. Te besede bo obžalovala, saj so se začela vrstiti poročila o podobnem obnašanju ameriških uradnikov v tujini.

Kmalu za pričanjem Napolitanove v senatnem odboru za pravosodje je televizija iz Seattla Kiro poročala, da so se agenti tajne službe lani v Salvadorju obnašali podobno kot ta mesec v Kolumbiji pred obiskom predsednika Baracka Obame. Vodstvo tajne službe sedaj raziskuje tudi ta primer.

Ameriški mediji so poročali tudi o primeru v Braziliji lani novembra, ko so trije marinci in uslužbenec veleposlaništva ZDA v prestolnici Brasilia najeli prostitutke ter eno vrgli iz uradnega kombija veleposlaništva, ker je menda za storitve zahtevala preveliko plačilo.

Prostitutka Romilda Fereira je končala v bolnišnici z zlomljeno ključnico, dvema polomljenima rebroma in preluknjanim pljučnim krilom. Ameriško veleposlaništvo je na hitro plačalo za njeno zdravljenje in še hitreje poslalo v ZDA štiri osumljence za kaznivo dejanje.

Na incident je pred kratkim ameriškega obrambnega ministra Leona Panetto spomnil brazilski novinar na novinarski konferenci. Panetta je zagotovil, da so bili vpleteni kaznovani. Ferreira bo sedaj tožila veleposlaništvo ZDA.



Škandal v Braziliji je izbruhnil 12. aprila, ko Američan prostitutki v hotelu Caribe v Cartageni, nekaj dni pred udeležbo Obame na vrhu Amerik, ni hotel plačati dogovorjenega zneska. Doslej je službo izgubilo osem uslužbencev tajne službe, eden še bo, trije pa so bili oprani krivde za najhujše prekrške in so jo odnesli z opomini.

Hišo čisti tudi Panetta, saj je bilo v kolumbijsko rajanje z 20 prostitutkami vpletenih tudi 12 pripadnikov oboroženih sil. Napolitanova je v sredo pred senatorji incidente označila za nesprejemljive, vendar omejene ter dejala, da bi jo presenetilo, če bi šlo za širši problem. Zagotovila je, da vsaj v zadnjih dveh letih in pol ni bilo podobnega incidenta.

Tajno službo so med zaslišanjem na splošno hvalili vsi člani pravosodnega odbora in izražali zgroženost nad obnašanjem določenih posameznikov, ki naj bi bili izjeme.

Kot ugotavlja preiskava početja v Salvadorju, kjer naj bi se varnostna predhodnica za Obamov obisk prav tako kratkočasila s prostitutkami, pa zardevanja še ne bo tako hitro konec tudi brez WikiLeaksa.