zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prosilci za azil s tožbo od Nemčije terjajo takojšnje izplačilo podpore in zatočišče

Deli na:
Prosilci za azil s tožbo od Nemčije terjajo takojšnje izplačilo podpore in zatočišče

Foto: Reuters

Okoli 20 prosilcev za azil na socialnem sodišču v Berlinu toži lokalni deželni urad za zdravje in socialne zadeve, da bi tako dosegli takojšnje izplačilo denarne podpore. Tožniki trdijo, da jih kljub večdnevnemu čakanju pred uradom še niso registrirali ter tako še niso dobili denarja za preživljanje in prebivališče.

Iz sodišča so sporočili, da so prosilci za azil včeraj vložili t. i. nujne vloge, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah sodišča v povprečju obravnava tovrstnih nujnih vlog traja okoli mesec dni, a je možno o njih odločiti tudi prej. Predstavnik sodišča je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da bo sodišče odločitev o aktualni tožbi sprejelo v nekaj dneh. Na tem sodišču so posamezni prosilci za azil že vložili podobne tožbe.

V skladu z azilno zakonodajo prosilci za azil prebivališče in denarno podporo dobijo šele, ko so registrirani. Podporniki prosilcev že dalj časa opozarjajo, da vse več prosilcev noči preživlja na prostem, ker je berlinski urad za zdravje in socialne zadeve preobremenjen.

Berlin se tako kot velik del Nemčije spopada z obsežnim valom migrantov in beguncev. Od 5. septembra, ko se je okrepil tok migracij preko balkanske poti, so v Berlinu sprejeli slabih 18.500 migrantov.