bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prodaja orožja po pokolu v Koloradu opazno porasla

Deli na:
Prodaja orožja po pokolu v Koloradu opazno porasla

Foto: Reuters

Nov dokaz, da je razprava o problemu razširjenosti orožja v ZDA po petkovem pokolu na premieri Batmanovega filma v Aurori pri Denverju odveč, je pisanje ameriškega časnika Denver Post, da se je prodaja orožja v državi Kolorado po dogodku povečala za 41 odstotkov.

Francoska tiskovna agencija AFP navaja izjavo uslužbenca trgovine z orožjem v Aurori Jakea Myersa, ki je dejal, da se je nekaj ur potem, ko je 24-letni James Holmes v kinodvorani pobil 12 ljudi in ranil 58, pred trgovino "Rocky Mountain Guns and Ammo" zbrala množica kupcev. Ljudje, ki so do petka mislili, da orožja ne potrebujejo, so si premislili.

Hkrati se je v Koloradu od petka do nedelje povečal delež ljudi, ki so šli skozi preverjanje morebitne kriminalne preteklosti in sicer za 43 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem pred tednom dni oziroma za 39 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2011. V ZDA je zakonit nakup orožja mogoč, če kupec nima kriminalne preteklosti.


Je pa tudi demokratski predsednik ZDA Barack Obama po pokolu potrdil, da podpira drugi amandma k ameriški ustavi, ki zagotavlja pravico državljanov do orožja. Nacionalna orožarska zveza (NRA) večinoma podpira republikance, kar pomeni, da bo pravica do orožja in s tem možnost podobnega pokola v prihodnosti v ZDA ostala neokrnjena.

NRA, ki je največji orožarski lobi v ZDA, sicer zatrjuje, da več orožja v rokah državljanov, ki spoštujejo zakone, pomeni manj kriminala. V primeru pokola v Aurori ta logika pade na majava tla, ker Holmes ni bil nikoli kaznovan in je bil povsem upravičen do nakupa orožja po veljavni zakonodaji.

Za nakup orožja, ki ga je uporabil v pokolu, je porabil skupaj 3000 dolarjev. Kupil je polavtomatsko puško, šibrovko, dve pištoli, naboje in dimne bombe.