peter-prevc-mina-lavtizar_m24 Odkrito.si

Peter Prevc o slovesu od družine in obžalovanju

družina čebokli Svet24.si

Kako sta Nataša in Tomaž končno postala starša

1512742920_d Petisvet.si

Horoskop: od 25.3. do 31.3. 2019

bencin gorivo, dizel Svet24.si

"Bencinarjem" se na črpalko splača še danes, ...

delovna_akcija_teren0003 Svet24.si

Ana Praznik: Če imaš voljo in moč, poprimi za ...

Nives Orešnik Njena.si

Pravilna nega za močno in odporno kožo

leonida55 Njena.si

V resnici lepotica s težko preteklostjo?

Svet

Priprte savdske aktivistke naj bi v zaporu mučili in spolno nadlegovali

Deli na:
Priprte savdske aktivistke naj bi v zaporu mučili in spolno nadlegovali

Foto: Reuters - Savdska aktivistka Loujain al-Hathloul.

Pred sodnika so včeraj privedli deset Savdijk, ki so jih aretirali pred skoraj enim letom skupaj z drugimi zagovorniki človekovih pravic. Po več mesecih v priporu so proti njim šele včeraj vložili obtožnice, a njihova vsebina še ni znana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med vidnimi aktivistkami, ki so jih včeraj privedli pred sodnika na kazenskem sodišče v Rijadu, so bile med drugim Ludžajn al Hatlul, Hatun al Fasi in Aziza al Jusef.

Prijeli so jih maja lani, ko so oblasti aretirale več kot deset aktivistov le nekaj tednov preden so v kraljestvu ženskam dovolili voziti avtomobile. Nekaj so jih izpustili, pridržanim aktivistkam pa so očitali domnevno usklajeno akcijo proti varnosti, stabilnosti in družbeni harmoniji v Savdski Arabiji.

V sodno dvorano so včeraj dovolili svojcem pridržanih žensk, ne pa tudi tujim diplomatom in novinarjem. Po navedbah svojcev so bile nekatere ženske med zaslišanjem v priporu žrtve mučenja in spolnega nadlegovanja.

"Zdi se, da bodo sedaj oblasti obtožile aktivistke za pravice žensk, potem ko so bile skoraj eno leto priprte brez dostopa do odvetnika, kjer so se soočale z mučenjem, zlorabo in spolnim nadlegovanjem," je dejal vodja pisarne mednarodne nevladne organizacije Amnesty International na Bližnjem vzhodu Samah Hadid.

"Oblasti sedaj obravnavajo obrambo pravic žensk kot zločin, kar je nevarno zaostrovanje v državi in njihovi operaciji proti aktivizmu na področju človekovih pravic," je dodal.

Raziskovalec nevladne organizacije Human Rights Watch Adam Coogle pa je ocenil, da je domnevna zloraba pridržanih ženske še dodaten znak porasta represije v Savdski Arabiji.

Loading...