Revija Reporter
Svet

»Prijatelj« svetuje Trumpu: Nehaj s covid sr****m, nehaj se cmeriti in zresni se, ali pa boš letel iz Bele hiše

M. K.

28. apr. 2020 6:00

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Nekaj dni po tem, ko je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu svetoval, naj »pof****o utihne« z idejami o razkužilu kot zdravilu za koronavirus, ima britanski novinar in kolumnist Piers Morgan nov nasvet za Trumpa.

Morgan je vrsto let branil Trumpa in rad je opozarjal na svoje 15-letno prijateljsko z nekdanjim poslovnežem in voditeljem velesile ZDA. A po tistem, ko je v odmevni kolumni za Daily Mail napadel ameriškega predsednika in se zgražal nad Trumpovimi nasveti zdravnikom, kako naj se covida-19 lotijo s svetlobo ali dezinfekcijskimi sredstvi, mu je Trump nehal slediti na Twitterju.

Zdaj je Morgan Trumpu napisal odprto pismo, v katerem pravi, da se ima še vedno za predsednikovega prijatelja in da je bil njegov nasvet Trumpu, naj »pof****o utihne«, v resnici dobronameren. Kot dober prijatelj ima zanj še več nasvetov, tokrat podanih v manj vulgarni obliki.

Najprej Trumpa opomni, da je imel njegov nastop pred kamerami, v katerem je na glas razmišljal, kako spraviti v telo razkužilo kot sredstvo, ki učinkovito učinkuje koronavirus (in pri tem ni pomislil, da je razkužilo lahko za ljudi smrtno nevarno), izrazito negativen učinek in da so morale oblasti in tudi proizvajalci razkužila javnost opozarjati, naj ne uživajo dezinfekcijskih sredstev.

Morgan pravi, da se je Trump spektakularno slabo spoprijel s krizo, ki jo je povzročila pandemija koronavirusa. Izpostavi voditelje, ki so po njegovem pravočasno razumeli, da gre z največjo krizo v sodobni zgodovini: Merklovo, Macrona, Ardernovo. »Zresni se, zelo se zresni,« svetuje Trumpu. Nihče namreč noče voditelja, ki se vede kot cepec, medtem ko tisoči umirajo zaradi virusa, piše Morgan.

»Pokaži za vraga nekaj empatije in sočutja,« nadaljuje kolumnist in dodaja: »V svojih dolgih, blebetajočih nastopih si komaj omenil grozljiv učinek koronavirusa na Američane.« Navede statistiko Washington Posta, ki je izračunal, da je Trump v 13 urah nastopov pred predstavniki medijev v času krize le 4,5 minute posvetil sožaljem. »Več kot 55.000 Američanov je umrlo. Njihovi sorodniki, prijatelji in sodelavci želijo slišati, da ti je mar zanje.«

»Nekaj se spopadati z mediji,« je naslednji nasvet. Naloga novinarjev v času tako velike krize je, da oblasti kličejo k odgovornosti, meni Morgan, ki Trumpove obračune s predstavniki medijev opisuje kot »odvratno nesramne« in »nedostojanstvene«. Trumpa spomni na besede pokojnega predsednika Johna F. Kennedyja, ki je dejal, da »brez debate in brez kritike administracija in država ne moreta uspeti.«

Skrajšaj svoje nastope pred kamerami na 45 minut in sam ne govori več kot 10 minut, pravi Morgan Trumpu. Razen tvojih podpornikov nihče noče poslušati vsakodnevnega predvolilnega zborovanja, ga opozori.

»Govori resnico,« je naslednji nasvet. V katastrofi takih razsežnosti je resnica pomembnejša kot kadarkoli prej, pravi Morgan, ki Trumpu očita, da je kar 25 odstotkov njegovih izjav vsebovalo zavajajoče informacije. Obregne se tudi ob Trumpovo opravičevanje, da je šlo pri njegovih izjavah o razkužilu za sarkazem – z lastnimi očmi smo videli, da to ni res, je ogorčen Morgan.

Nehaj s samohvalo, vztraja kolumnist, ki pravi, da se mu zaradi Trumpovega hvalisanja v takih trenutkih obrača želodec. V trenutkih, ko število žrtev med Američani vztrajno raste, je bahanje s svojo uspešnostjo in dobrim vodenjem države zgrešeno, sporoča Morgan Trumpu.

Podajanje zdravstvenih informacij prepusti strokovnjakom, je naslednji nasvet. »Nisi zdravnik, kot si prejšnji teden sam priznal. Torej, nehaj se pretvarjati, da si.«

»Nehaj s tvitanjem nepomembnega sr***a,« je oster Morgan. Izpostavi Trumpov zadnji izpad proti medijem na Twitterju, ko je zahteval, da novinarji vrnejo »Noblove nagrade«. Prav se napiše Nobelove, pouči Morgan Trumpa in ga še opozori, da je verjetno mislil na Pulitzerjeve nagrade za novinarsko delo.

Nočem več poslušati tvoje hvale, kako pridno delaš, nadaljuje Morgan. Pričakujem in to domneva vsak Američan, da ameriški predsednik v trenutku največje krize sodobnega časa pridno dela, je neposreden kolumnist. Nezaslužena samohvala samo jezi ljudi, ki so se znašli v težavah, opozori predsednika.

Pozabi na strankarsko politiko, ki je zaznamovala tvoje predsednikovanje vse do izbruha pandemije, zaključuje Morgan. »Vse se je spremenilo. Vsi imamo skupnega sovražnika, ki ne loči republikanca od demokrata. Svoje nasprotnike bi moral pripeljati v Belo hišo in pokazati, da si delati z njimi, ne pa, da se še naprej norčuješ iz njih in jih ponižuješ.«

»Živimo v strašljivih časih in ljudje zelo trpijo. Vse skupaj je še slabše zaradi tvojega nevarno zmedenega obnašanja. Če boš tako nadaljeval, te bo to stalo volitev,« posvari Morgan Trumpa.