ana maria mitić Dobra karma

Solze nesrečnih ljubezni Ane Marie Mitić je njen...

koronavirus-slovenija Svet24.si

Vlada bo odločila o ukrepih za naslednji teden. ...

anton stres pl2 Reporter.si

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira ...

covid-19, koronavirus, reševalno vozilo, urgenca Svet24.si

Mateja Logar: »Število postelj v enotah za ...

Screenshot 2020-10-28 at 17.26.07 Necenzurirano

Skrivnostni obisk pri Janezu Janši

brad-pitt-girlfriend Odkrito.si

Konec Bradove nove ljubezni?

žorž Njena.si

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Svet

Pri zaprtem Assangeu naj bi obstajalo veliko tveganje za samomor

Deli na:
Pri zaprtem Assangeu naj bi obstajalo veliko tveganje za samomor

Julian Assagne po aretaciji v Londonu. - Foto: Reuters

Po oceni psihiatra Michaela Kopelmana obstaja veliko tveganje za samomor ustanovitelja WikiLeaksa Juiana Assangea. 49-letnik je trenutno zaprt v zaporu v Veliki Britaniji. Psihiater je včeraj pričal pred enim od londonskih sodišč. Pred tem je Assangea obiskal približno 20-krat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Assange je že več kot leto dni zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh. Že dlje časa naj bi trpel zaradi halucinacij in glasov, ki mu govorijo, da bodo prišli ponj.

Pred londonskim sodiščem trenutno poteka postopek zaradi zahteve ZDA po izročitvi Assangea. Ameriško pravosodje v Avstraliji rojenemu Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, ki jih je pridobil od sedaj žvižgačice Chelsee Manning, ki je bila prej ameriški vojak Bradley Manning. V primeru, da bi ga v ZDA spoznali krivega v vseh točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Takrat je bil zanj tudi veljaven evropski priporni nalog zaradi domnevnega posilstva na Švedskem. Kasneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili. Britanska policija je Assangea aretirala aprila 2019, ker naj bi s pobegom na veleposlaništvo kršil pogojni izpust. Pred tem so mu na ekvadorskem veleposlaništvu odrekli gostoljubje.

Loading...