Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pri zaprtem Assangeu naj bi obstajalo veliko tveganje za samomor

Deli na:
Pri zaprtem Assangeu naj bi obstajalo veliko tveganje za samomor

Julian Assagne po aretaciji v Londonu. - Foto: Reuters

Po oceni psihiatra Michaela Kopelmana obstaja veliko tveganje za samomor ustanovitelja WikiLeaksa Juiana Assangea. 49-letnik je trenutno zaprt v zaporu v Veliki Britaniji. Psihiater je včeraj pričal pred enim od londonskih sodišč. Pred tem je Assangea obiskal približno 20-krat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Assange je že več kot leto dni zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh. Že dlje časa naj bi trpel zaradi halucinacij in glasov, ki mu govorijo, da bodo prišli ponj.

Pred londonskim sodiščem trenutno poteka postopek zaradi zahteve ZDA po izročitvi Assangea. Ameriško pravosodje v Avstraliji rojenemu Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, ki jih je pridobil od sedaj žvižgačice Chelsee Manning, ki je bila prej ameriški vojak Bradley Manning. V primeru, da bi ga v ZDA spoznali krivega v vseh točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Takrat je bil zanj tudi veljaven evropski priporni nalog zaradi domnevnega posilstva na Švedskem. Kasneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili. Britanska policija je Assangea aretirala aprila 2019, ker naj bi s pobegom na veleposlaništvo kršil pogojni izpust. Pred tem so mu na ekvadorskem veleposlaništvu odrekli gostoljubje.