stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prešuštvo v Južni Koreji ni več kaznivo z zaporom

Deli na:
Prešuštvo v Južni Koreji ni več kaznivo z zaporom

Foto: Reuters

Južnokorejsko ustavno sodišče je danes razsodilo, da prešuštvo v tej azijski državi ni več kaznivo dejanje. S tem je razveljavilo zakon iz leta 1953, po katerem je nezvestemu zakoncu grozilo do dve leti zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da zakon o prešuštvu ni v skladu z ustavo, je odločilo sedem od devetih sodnikov ustavnega sodišča. Kot so zapisali v utemeljitvi, eden od členov v zakonu krši pravico posameznikov do izbire spolnih partnerjev in njihovo pravico do zasebnosti.

Kot je dejal predsedujoči sodnik Park Han-Chul, se je od sprejetja zakona spremenil odnos javnosti do pravic posameznika, povezanih s spolnostjo. "Čeprav bi morali prešuštvo obsoditi kot nemoralno, se država ne bi smela vmešavati v življenje posameznika," je poudaril po poročanju britanskega BBC.

Sodnika, ki sta se zavzela za ohranitev zakona, po drugi strani vztrajata, da je zakon nujen za zaščito etike v spolnosti in instituta zakonske skupnosti.

Sodišče je o ustavnosti tega zakona tokrat odločalo že petič. Štiri pobude za razveljavitev zakona, vložene med letoma 1990 in 2008, so bile neuspešne.

Od leta 2008 so v Južni Koreji zaradi prešuštva obsodili okoli 5500 ljudi, od tega lani skoraj 900. Vendar pa se je število tistih, ki so se zaradi tega dejansko znašli za zapahi, zadnja leta vztrajno zmanjševalo. Po podatkih tožilstva je moralo od leta 2008 zaradi prešuštva v zapor le 22 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prešuštvo je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa kaznivo še v nekaterih azijskih državah, med njimi v Severni Koreji, na Tajvanu in Filipinih.