nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prestolnica je obstala: V Washingtonu ostali brez elektrike

Deli na:
Prestolnica je obstala: V Washingtonu ostali brez elektrike

Foto: Reuters

Zaradi doslej še nepojasnjene eksplozije v eni od transformatorskih postaj v ameriški zvezni državi Maryland je včeraj popoldne prišlo do izpada elektrike po jugu države, pa tudi v ameriški prestolnici Washingtonu. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da ne gre za terorizem ali kaj podobnega, ampak za okvaro.

Na jugu Marylanda je za nekaj časa brez elektrike ostalo 20.000 odjemalcev, v Washingtonu pa jih je bilo prizadetih 8000. Za nekaj sekund so bili brez elektrike tudi v Beli hiši, vendar pa so se nemudoma vključili pomožni generatorji in izpad so komaj opazili. Earnest je dejal, da je bil takrat skupaj s predsednikom v ovalni pisarni in nista opazila, da bi bilo kaj narobe.

Brez elektrike so za nekaj trenutkov dvakrat ostali na griču Capitol, kjer je kongresna palača s pisarniškimi zgradbami, vendar so se tudi tam, kot na primer v Pentagonu, nemudoma vključili pomožni generatorji. Poveljnik severnega poveljstva, ki je zadolženo za domovinsko varnost, general William Gortney je dejal, da so takšni dogodki priložnost za preverjanje ali sistemi delujejo in tokrat so.

Malce več razburjenja je bilo drugod po prestolnici. Nekaj zgradb, med njimi muzeje, so evakuirali, brez elektrike je ostalo nekaj postaj podzemne železnice, ugasnilo pa je tudi nekaj semaforjev. V College Parku so evakuirali celotno univerzo Maryland. Preiskava poteka, za zdaj pa je znano, da je do eksplozije prišlo po nenadnem povečanju električne napetosti v transformatorski postaji.