Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Premier Kenny bodri Irce: Gremo v pravi smeri

Deli na:
Premier Kenny bodri Irce: Gremo v pravi smeri

Foto: Reuters

Irska gre "v pravi smeri in gospodarstvo začenja okrevati," je dejal irski premier Enda Kenny v nedeljskem večernem nagovoru ob izhodu države iz programa pomoči in vrnitvi na mednarodne finančne trge. Zahvalil se je Ircem za potrpežljivost in vztrajnost v zadnjih treh letih, ki so, kot je priznal, "imele uničujoče posledice" za mnoge družine.

Predvsem visoka brezposelnost in izseljevanje sta tisti težavi, ki sta najbolj prizadela irsko družbo, je dejal premier in opozoril, da se kljub izhodu države iz programa pomoči "naša življenja ne bodo spremenila nazaj čez noč". "Toda to daje močan signal, da se država bori in da so Irci močnejši kot kdajkoli," je dejal Kenny v televizijskem nagovoru, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Irska je v nedeljo kot prva ranljiva evrska država izstopila iz programa finančne pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, za katero je zaprosila leta 2010, potem ko je svetovna finančna kriza leta 2008 močno prizadela irski nepremičninski trg, banke in trg dela. Z izhodom iz tega programa pa je zdaj prosta vseh omejitev, vezanih na mednarodno pomoč.

Rešilni paket je bil vreden 85 milijard evrov, v zameno pa je morala država pristati na stroge varčevalne ukrepe. Irska je izvedla obsežne strukturne reforme, dosegla fiskalne cilje in spodbudila zaposlovanje. Med članicami območja evra, ki so zaprosile za finančno pomoč, velja za najbolj vzorno.

Država, ki ima po izvedenih reformah manj bank - poleg tega pa so te manjše -, trenutno na sekundarnem obvezniškem trgu beleži nižje obresti. Zahtevan donos na irske državne desetletne obveznice je 3,5-odstoten, potem ko je bil v času najhujših težav 14,5-odstoten.

Brezposelnost je bila septembra 12,9-odstotna, kar predstavlja najnižjo raven po letu 2009, rast irskega bruto domačega proizvoda pa naj bi bila prihodnje leto 1,8-odstotna.

Poleg Irske so finančno pomoč prejeli še Ciper, Grčija in Portugalska. Španija je medtem vključena v poseben program pomoči za sanacijo bank.