Revija Reporter
Svet

Predsednik Šrilanke ukazal novo preiskavo velikonočnih napadov

STA

22. sep. 2019 14:45 Osveženo: 14:47 / 22. 9. 2019

Deli na:

Pogreb žrtev napadov na Šrilanki.

Reuters

Predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena je imenoval komisijo, ki bo na novo preiskala velikonočne samomorilske napade, v katerih je umrlo 268 ljudi. Katoliška cerkev v Šrilanki je sicer obtoževala oblast, da je bila preiskava napadov neustrezna, komisija pa ima zdaj šest mesecev časa za preiskavo in pripravo poročila.

Sirisena je komisiji naložil, naj preišče skupine, ki so odgovorne za aprilske koordinirane napade na tri luksuzne hotele in tri cerkve, prav tako pa mora preučiti domnevne napake oblasti, ki naj bi spregledale nekatera opozorila o napadu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Komisijo vodi sodnik prizivnega sodišča.

Oblasti so priznale, da so prezrle svarila glede lokalne džihadistične skupine NTJ, ki jih je posredovala Indija. Opozorila pa naj ne bi vključevala točnih podatkov o bombnih napadih. Med drugim pomanjkljivo ravnanje očitajo tudi predsedniku Siriseni, ki je oporekal parlamentarni preiskavi napadov, policiji pa je ukazal, naj v preiskavi ne sodeluje.

Šrilanko so na velikonočno nedeljo 21. aprila pretresli napadi v več cerkvah med velikonočno mašo ter prestižnih hotelih, v katerih je umrlo 268 ljudi, več kot 500 je bilo ranjenih. Oblasti krivdo zanje pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.