atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik Srednjeafriške republike kliče na pomoč ZDA in Francijo

Deli na:
Predsednik Srednjeafriške republike kliče na pomoč ZDA in Francijo

Foto: Reuters

Predsednik Srednjeafriške republike Francois Bozize je danes pozval ZDA in Francijo, naj mu pomagata v boju proti upornikom, ki se bližajo prestolnici države. Francoski predsednik Francoise Hollande mu je že odgovoril, da se francoska vojska ne bo vmešavala v njihove notranje zadeve, saj da "so se tisti časi končali".

Bozizeju se namreč vse bolj maje stolček, saj so uporniki, združeni v koaliciji z imenom Seleka, v zadnjem mesecu zavzeli več ključnih mest in rudarskih območij in se že bližajo prestolnici Bangui. Zatrjujejo tudi, da bodo odstavili Bozizeja in njegov režim.

Koalicijo upornikov sicer sestavljajo pripadniki milic, ki so bile nekdaj del vojske, vendar so jo nato zapustili, ker naj bi Bozizejeva vlada prekršila določila mirovnega sporazuma iz leta 2007.

Razmere v Srednjeafriški republiki, še posebej v Banguiju, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP precej napete. Na to opozarjajo tudi Zdravniki brez meja, ki svarijo, da bi se položaj za približno 4,5 milijona prebivalcev te države sredi afriške celine lahko zelo hitro poslabšal.



Medtem ko se v državi krepi protievropsko razpoloženje, je bilo francosko veleposlaništvo v Banguiju tarča napada protestnikov, ki so zahtevali posredovanje Francije proti upornikom.

Francoski predsednik Hollande je zato v sredo ukazal okrepitev varovanja veleposlaništva, a hkrati zatrdil, da bodo francoski vojaki, ki so v Srednjeafriški republiki, poskrbeli le za varnost francoskih državljanov, ne bodo pa se vmešavali v urejanje notranjih zadev te države.

Tudi evropske mirovne sile, ki so v državi, so zatrdile, da se ne bodo vmešavale v konflikt med Bozizejevo vlado in uporniki. Je pa Bozizeju na pomoč priskočil sosednji Čad in mu za boj proti upornikom poslal 150 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.