bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Predčasne parlamentarne volitve v Grčiji bodo 6. maja

Deli na:

Grški premier Lukas Papademos je včeraj predsedniku Karolosu Papuliasu izročil svojo odstopno izjavo, s čimer je odprl pot do predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo 6. maja. V skladu z ustavo mora predsednik zdaj razpustiti parlament in v 30 dneh razpisati volitve.

Papademos je pred tem na seji vlade dejal, da so volitve 6. maja nujne za izvedbo reform, ki bodo v Grčijo vrnile gospodarsko rast in zagotovile njen obstoj v območju evra. "Ti izzivi predstavljajo nacionalno vprašanje, ki se ga bo morala lotiti nova vlada. Predsedniku bom predlagal, naj razpusti parlament in razpiše volitve 6. maja," je dejal.

Papademos, nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke, ki je vodenje vlade narodne enotnosti prevzel pred petimi meseci, je na seji vlade še opozoril, da bo morala nova vlada pripraviti nov gospodarski načrt za obdobje 2013-2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Kasneje je v televizijskem nagovoru Grke pozval, naj podprejo politike, ki bodo Grčijo obdržali v evrskem območju. "Naše odločitve na dan volitev ne bodo le o tem, kdo bo v vladi. Odločile bodo tok Grčije za prihodnja desetletja," je poudaril, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vlado narodne enotnosti, ki bo državo vodila do volitev, sestavljajo člani dveh največjih grških strank - socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije - ter manjše desne stranke Laos. Njeni glavni nalogi sta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize ter priprava predčasnih volitev.

Obema večjima strankama v vladi narodne enotnosti, Novi demokraciji in Pasoku, je sicer v zadnjem času upadla podpora v javnosti. Javnomnenjska raziskava, ki jo je v ponedeljek objavila grška zasebna televizija Mega, kaže, da bi Nova demokracija na volitvah dobila nekaj odstotkov glasov več od Pasoka, vendar tudi konservativci najverjetneje ne bodo dobili zadostne podpore, da bi sami sestavili vlado. Se pa glede na javnomnenjske raziskave vstop v parlament obeta neonacistom.