Revija Reporter
Svet

Pravosodno ministrstvo ZDA bo preiskovalo "pristranske" družbene medije

STA

6. sep. 2018 6:00

Deli na:

Trumpov Twitter račun.

Twitter

Ameriško pravosodno ministrstvo je napovedalo preiskavo družbenih omrežij zaradi pristranskosti in kršenja konkurenčnosti. Napoved sledi trditvam ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so družbeni mediji pristranski v korist demokratov, kar podjetja zanikajo.

Pravosodni minister Jeff Sessions se bo še pred koncem meseca srečal z več državnimi tožilci, s katerimi bo razpravljal o "vse večji zaskrbljenosti, da ta podjetja kršijo konkurenčnost in namenoma dušijo svobodno izmenjavo idej", so sporočili z ministrstva. Kakšno preiskavo bodo uvedli, ni znano, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik je pretekli teden tehnološka podjetja obtožil cenzure in zatiranja konservativnih stališč v korist demokratskih. Google, Facebook in Twitter je posvaril, naj bodo previdni.

V družbah pristranskost zanikajo. Direktor Twitterja Jack Dorsey je v pisni izjavi, pripravljeni za včerajšnje zaslišanje v predstavniškem domu ameriškega kongresa, poudaril, da pri določanju vsebine niso politično pristranski. "Močno verjamemo v našo nepristranskost in stremimo k nepristranskemu izvajanju pravil," je povedal.

Tudi analitiki pravijo, da je malo dokazov o filtriranju vsebin v politične namene, še navaja AFP.

Pred tem je sicer potekalo že zaslišanje predstavnikov tehnoloških podjetij v senatnem odboru za nadzor varnostnih služb o ruskem vmešavanju v ameriške volitve. Dorsey je tam povedal, da niso bili pripravljeni na obsežne kampanje manipuliranja, ki so v zadnjih letih prizadela družbena omrežja. Predstavnica Facebooka Sheryl Sandberg pa je priznala, da so ob ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 prepočasi ukrepali.