Revija Reporter
Svet

Kitajski lastnik Tiktoka zaradi ameriških potez na okopih

STA

18. avg. 2020 11:14 Osveženo: 11:15 / 18. 8. 2020

Deli na:

Tik Tok pod drobnogledom

splet

Kitajski lastnik družbenega omrežja Tiktok se je zaradi ameriških obtožb o tem, da aplikacija predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, postavil na okope. Kot je zatrdil, gre pri obtožbah o njegovih povezavah s kitajskimi oblastmi za govorice in dezinformacije.

Ameriški predsednik Donald Trump je 6. avgusta izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent, z njim pa je začel teči 45-dnevni rok, po izteku katerega bosta aplikaciji lahko ostali na voljo le, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov.

V podjetju Bytedance so zdaj na spletni strani Zadnji sončni kotiček na internetu objavili pojasnilo o rekordnih rezultatih platforme Tiktok in zagotovili, da Pekingu nikoli niso posredovali nobenih podatkov o ameriških uporabnikih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vse insinuacije o nasprotnem so neutemeljene in povsem napačne," so zatrdili in dodali, da so vse informacije ustrezno shranjene v ZDA, varnostne kopije pa v Singapurju.

Bytedance je ob tem ustvaril nov profil @tiktok_comms na družbenem omrežju Twitter, s katerim želi odgovoriti na dileme v realnem času.

Trump medtem trdi, da bi kitajske oblasti lahko Tiktok uporabljale za sledenje ameriškim zveznim javnim uslužbencem, sestavljanje dosjejev za izsiljevanje Američanov in za izvajanje korporativnega vohunjenja.

V petek je podpisal nov izvršni ukaz, s katerim od podjetja Bytedance zahteva, da proda svoj delež v aplikaciji Musical.ly, ki jo je kupil in pridružil Tiktoku leta 2017. Tudi v tem primeru je kot argument navedel ameriško nacionalno varnost.

V Toktoku so prepričani, da ameriške poteze spodkopavajo zaupanje v ameriško zavezo vladavini prava, "ki je več desetletij privabljala investicije v ZDA in spodbujala tamkajšnjo gospodarsko rast".

Ob tem so ponovili, da nameravajo za zagotovitev spoštovanja vladavine prava uporabiti vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo.

Medtem pa se za Tiktok zanima vse več podjetij. Ameriški Bloomberg prav danes poroča, da o nakupu razmišlja tudi programerski računalniški velikan Oracle, ki bi se sicer pri tem poslu pridružil tehnološkemu velikanu Microsoft.