Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Furlanij-Julijski krajini razglasili izredne razmere, v Italiji 2 mrtva zaradi novega koronavirusa, okuženih že okrog 50 ljudi

Deli na:
V Furlanij-Julijski krajini razglasili izredne razmere, v Italiji 2 mrtva zaradi novega koronavirusa, okuženih že okrog 50 ljudi

Opozorilo pred koronavirusom v kraju Casalpusterlengo, kjer je zaposlen 38-letnik. - Foto: Profimedia

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli. V Italiji, kjer so doslej v severnih deželah Veneto in Lombardija potrdili že okoli 50 primerov okužb z novim koronavirusom, je covid-19 zahteval dve življenji. V bolnišnici na območju Padove je v petek umrl 78-letni Italijan, danes oblasti poročajo o smrti ženske v Lombardiji. V deželi Veneto so skupno potrdili 12 okužb, v Lombardiji 39.

Za razglasitev izrednih razmer so se v deželi Furlaniji-Julijski krajini odločili, potem ko so v deželi Veneto potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen. Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan.

V desetih mestih na območju Lombardije so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Za ukrep so se odločili, potem ko so v Lombardiji v enem dnevu potrdili deset novih primerov okužb.

Vse nove okužbe v petek so posredno ali neposredno izvirale od 38-letnega moškega iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov. Več sto ljudi, ki so bili v stiku z njim, je v karanteni in jih oblasti testirajo, več kot 50.000 prebivalcem na območju so svetovali, naj ostanejo doma.

78-letni moški, ki je v petek umrl v bolnišnici na območju Padove, je bil v bolnišnici deset dni zaradi nepovezane bolezni, je povedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Italijanska tiskovna agencija Ansa je danes poročala, da je za covid-19 umrla tudi 70-letna ženska v Lombardiji v kraju Codogno. Našli so jo mrtvo na njenem domu, testi pa so pokazali, da je okužena. Ni pa še jasno, ali je bil virus vzrok ali katera druga bolezen.

V deželi Veneto so več primerov odkrili v mestecu Vo blizu Padove. Sklepajo, da bi virus lahko tja prišel preko kitajskih poslovnežev, ki delajo na tem območju.

Italijana sta sicer prva Evropejca, ki sta umrla zaradi novega koronavirusa, ki je po svetu, predvsem na Kitajskem, po zadnjih podatkih zahteval 2345 življenj, okuženih pa je 77.000 ljudi. Prva evropska država, od koder so poročali, da je koronavirus zahteval življenje, pa je bila Francija, kjer je minuli konec tedna umrl kitajski turist, navaja portal Deutsche Welle.