Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Požari v Avstraliji zahtevali že 25 žrtev, uničenih skoraj 2000 domov

Deli na:
Požari v Avstraliji zahtevali že 25 žrtev, uničenih skoraj 2000 domov

Požaru v Avstraliji. - Foto: Anthony Hearsey

Požari, ki že več mesecev divjajo v Avstraliji, so od septembra zahtevali 25 žrtev, zgorelo je skoraj 2000 domov, poginilo več milijonov živali, škoda pa po navedbah Združenja avstralskih zavarovalnic znaša najmanj 700 milijonov avstralskih dolarjev (434 milijonov evrov). Oblak dima je viden tudi v 12.000 kilometrov oddaljenih Čilu in Argentini.

Združenje avstralskih zavarovalnic ocenjuje, da je škoda zaradi požarov dosegla 700 milijonov avstralskih dolarjev (434 milijonov evrov), vendar opozarja, da se bo še povišala. Zavarovalnice so doslej prejele skoraj 9000 škodnih zahtevkov, pričakujejo pa, da se bo ta številka v prihodnjih dneh bistveno povišala.

V Novem Južnem Walesu je bilo v požarih uničenih 1588 in poškodovanih 653 domov, v sosednji zvezni državi Viktoriji je uničenih približno 200 domov, drugod po Avstraliji pa je zgorelo še 100 domov. Vlada je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namenila začetni dve milijardi dolarjev (1,2 milijardi evra) za nacionalni sklad za pomoč opustošenim skupnostim.

Po tem ko je na jugovzhodu Avstralije v ponedeljek vendarle padlo nekaj dežja in je nekoliko popustila tudi vročina, se več kot 2600 gasilcev pripravlja na nov vročinski val, ki ga pričakujejo v petek. Na jugovzhodu Avstralije še vedno divja na desetine požarov, zato narašča bojazen, da bi se več požarov v Novem Južnem Walesu in Viktoriji združilo in bi nastal tako imenovan "mega požar".


Požari so doslej uničili osem milijonov hektarjev površin, to je ozemlje, veliko kot Irska, poroča AFP.

Oblak dima nad Avstralijo so opazili celo v 12.000 kilometrov oddaljenih Čilu in Argentini, so sporočile meteorološke službe v teh dveh južnoameriških državah. Argentinska meteorološka služba je objavila satelitske posnetke dimnega oblaka in sporočila, da ga fronta pomika z zahoda prodi vzhodu.

Razmere podrobno spremljajo tudi v Centru EU za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), ki je v stiku z avstralskimi oblastmi že več tednov. "EU solidarno stoji z Avstralci in je pripravljena pomagati, če bo potrebno," je danes tvitnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Kot je dodal, čakajo na prošnjo Avstralije.

Avstralija je sicer obveščena o naboru možnosti za pomoč, ki jo lahko nudijo EU in njene članice. Novembra lani je EU Avstraliji na njeno prošnjo pomagala s satelitskimi posnetki območij zvezne države Novi Južni Wales, ki jih je naredil sistem Copernicus, so v ponedeljek za STA pojasnili pri pisarni komisarja.