moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

Sandra Klemm – Sendi 2 Njena.si

Se spomnite Sendi? Ste jo opazili na odru EME?

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

V požarih v Avstraliji naj bi poginilo kar 480 milijonov živali, koalam grozi izumrtje

Deli na:
V požarih v Avstraliji naj bi poginilo kar 480 milijonov živali, koalam grozi izumrtje

Samo v zvezni državi Novi Južni Wales je v požarih umrlo okoli pol milijarde domorodnih živali - Foto: Reuters

V požarih, ki od septembra divjajo v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales, je domnevno umrlo 480 milijonov divjih živali, ocenjuje profesor na univerzi v Sydneyju Chris Dickman. Ocena temelji na poročilu Svetovnega sklada za naravo (WWF) iz leta 2007 o posledicah krčenja avstralskih gozdov. Številka vključuje sesalce, plazilce in ptice.

V Novem Južnem Walesu, avstralski zvezni državi z največ prebivalci, gori več kot 150 gozdnih požarov.

Od začetka požarov septembra je zgorelo več kot 3,6 milijona hektarjev površin, kar je približno velikost Belgije. Umrlo je 16 ljudi, uničenih ali poškodovanih je bilo več kot 1800 hiš.

Poročilo WWF iz leta 2007 temelji na oceni števila sesalcev v Novem Južnem Walesu ter na podatkih o rastlinju, ki naj bi ga izkrčili. To formulo je uporabil tudi profesor Dickman in tako prišel do ocene, da je v požarih poginilo 480 milijonov živali. Ta številka vključuje sesalce, plazilce in ptice, ne pa tudi žuželk, so sporočili z univerze v Sydneyju.

Ekologi so že decembra opozorili, da je od oktobra v ognjeni stihiji v Avstraliji poginilo več kot 2000 koal, uničena pa je približno tretjina naravnega okolja koal na severni obali.

Uničenje je tako obsežno, da verjetno nikoli ne bodo našli njihovih trupel, je decembra v okviru preiskave o populaciji koal in njihovem življenjskem okolju v parlamentu Novega Južnega Walesa povedal ekolog Dailan Pugh. Strokovnjaki so opozorili, da se je zaradi požarov povečala nevarnost izumrtja koal.

Avstralski kmetje pa so zaradi požarov izgubili več deset tisoč glav živine, največ v zveznih državah Novi Južni Wales in Viktorija. Točne številke še niso znane.

loading...
Loading...