Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poplave: na Hrvaškem pričakujejo ekstremno velik vodni val

Deli na:
Poplave: na Hrvaškem pričakujejo ekstremno velik vodni val

Foto: Reuters

Hrvaški center za zaščito pred poplavami je danes opozoril, da se mora Hrvaška pripraviti na zelo resne situacije in ekstremno velik vodni val, ki bo državo začel dosegati ta konec tedna, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Najhujše je sicer očitno mimo v Pragi in na Dunaju, stanje pa je še naprej alarmantno na vzhodu Nemčije.

Medtem ko si ponekod že lahko oddahnejo po velikih poplavah, se drugod nanje šele pripravljajo. Na Hrvaškem so danes opozorili, da bo na Madžarskem glede na napovedi dosežen rekordno visok vodostaj Donave, zaradi česar se mora pripraviti tudi Hrvaška.

"Vrh vodnega vala se približuje Dunaju, potem pričakujemo, da bo vstopil na področje Slovaške, do Bratislave, nato pa čez sedem do deset dni vrh vodnega vala pričakujemo tudi v hrvaškem Podonavju," Hina povzema besede vodje centra za zaščito pred poplavami Zorana Đurkovića.

Đurković sicer ocenjuje, da je hrvaški sistem za zaščito pred poplavami v dobrem stanju in da so pripravljeni na intervencijo v vsakem trenutku.

Poročila o žrtvah poplav, ki so poplavile velik del srednje Evrope, sicer niso enotna. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bilo mrtvih 15, potem ko so smrti zabeležili v Nemčiji, na Češkem, v Avstriji in danes tudi na Slovaškem. Prva žrtev v tej državi naj bi bil nek moški, katerega truplo so danes potegnili iz jezera Gabčikovo jugozahodno od Bratislave.

V Pragi podzemna železnica še naprej ostaja zaprta zaradi nevarnosti, da bi lahko voda vdrla v predore, a je najhujše, kot kaže, mimo. Še naprej močno poplavlja Laba, ki izvira na Češkem in čez Nemčijo teče v Severno morje. Danes je poplavila velike dele mesta Usti nad Labem. V celotni državi se sicer na svoje domove ne more vrniti več kot 19.000 ljudi.



Naslednji je na vrsti Dresden, kjer naj bi Laba udarila v četrtek. Oblasti so tam evakuirale okoli 600 ljudi. Ogroženo je tudi zgodovinsko mesto Halle, medtem ko se je stanje v Passauu, ki je utrpel najhujše poplave od 16. stoletja, nekoliko izboljšalo. V mestu znova deluje vodovod.

Na Labi so dodatno nevarnost prestavljali še trije prazni plinski rezervoarji in več kontejnerjev, ki jih je reka odnesla s češkega pristanišča Decin in so plavali vse do Nemčije. Gasilci so več ton težke rezervoarje že uspeli zadržati, medtem ko kontejnerje še iščejo.

V Nemčiji se vlada, ki jo septembra čakajo volitve, aktivno trudi pomiriti prizadete prebivalce. Potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel že v torek prizadetim obljubila do 100 milijonov evrov takojšnje državne pomoči, je danes nujno finančno podporo kmetom zagotovila kmetijska ministrica Ilse Aigner. Da ne bodo "nikogar pustili samega", pa je podjetnikom obljubil minister za gospodarstvo Philipp Rösler.

Iz Avstrije medtem poročajo, da raven Donave na Dunaju že upada, čeprav si zaradi visokega nivoja še naprej ni mogoče povsem oddahniti. V avstrijskem kraju Krems so prebivalci pripravljeni na takojšnjo evakuacijo, saj oblasti skrbi, da bi lahko popustil tamkajšnji jez.

Medtem naj bi Donava v Budimpešti najvišji nivo - slabih devet metrov - dosegla v ponedeljek. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil, da je vlada za upravljanje s katastrofo namenila dobrih 172 milijonov evrov. Dodatna sredstva so na voljo notranjemu ministrstvu za sanacijo škode ter občinam.