Revija Reporter
Svet

Poljski premier: Putin je organiziral val migrantski val iz Belorusije

STA
1 266

10. nov. 2021 8:32 Osveženo: 8:34 / 10. 11. 2021

Deli na:

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko

Reuters

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v torek obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je organiziral val migrantov, ki skušajo nezakonito vstopiti na Poljsko iz Belorusije. Prepričan je, da želi na ta način destabilizirati Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morawiecki je v torek obiskal obmejno območje, kjer se je srečal z mejnimi stražarji, vojaki in policijo. Že tedne se namreč ob mejo med Poljsko in Belorusijo zbirajo migranti, ki so ostali tam ujeti. Evropska unija očita beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, da v odgovor na sankcije EU namerno vabi migrante v Belorusijo pod pretvezo, da bodo tako lažje prišli v povezavo.

"Ta napad, ki ga izvaja Lukašenko ima idejno vodjo v Moskvi, idejni vodja je predsednik Putin," je v torek v parlamentu dejal poljski predsednik.

Po njegovem se migrante izkorišča kot človeški ščit za destabilizacijo razmer na Poljskem in v EU.

Nemčija je medtem danes pozvala EU k dodatnim sankcijam proti Belorusiji. "Lukašenko se mora zavedati, da njegovi izračuni ne delujejo," je sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. "Evropske unije se ne more izsiljevati," je dodal.

Evropski diplomati so za AFP sporočili, da že delajo na razširitvi sankcij. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je k temu pozvala že v ponedeljek.

Poljska in Litva ter v manjši meri Latvija so tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom na čelu namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU. Bruselj Minsku zato očita "hibridno vojno" kot odgovor na sankcije unije po lanskih spornih predsedniških volitvah. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika.

Ravno v torek zvečer naj bi večji skupini migrantov uspelo prebiti ograjo na meji med Poljsko in Belorusijo. Nekatere naj bi oblasti prepeljale nazaj v Belorusijo, več migrantom je uspelo pobegniti.