Revija Reporter
Svet

Poljska trdi, da Belorusija uničuje ograjo na meji

STA

16. nov. 2021 11:16 Osveženo: 11:18 / 16. 11. 2021

Deli na:

Migrantska kriza na poljsko-beloruski meji.

Profimedia

Poljsko obrambno ministrstvo je danes beloruske varnostne organe obtožilo, da so poškodovali ograjo na meji med državama in tako migrantom omogočili nezakonit prehod meje. Ob tem je na Twitterju objavilo tudi videoposnetek, na katerem je videti, kako na beloruski strani meje oseba v vojaški uniformi odstranjuje ograjo.

Poljska je na meji postavila začasno ograjo, s katero skušajo migrantom preprečiti, da bi nezakonito vstopili v državo. Visoka je okoli 2,5 metra, obdaja pa jo rezilna žica. To bo glede na načrte nadomestila 5,5 metra visoka pregrada, dodali bodo še senzorje za zaznavanje gibanja in kamere. Novo pregrado bodo začeli postavljati decembra.

Več tisoč ljudi že več dni biva v gozdu na beloruski strani meje s Poljsko. Za njimi je nova mrzla noč, nekateri so jo preživeli oviti v odeje, drugi v šotorih. Številni pa so spali kar na mrzlih tleh ob mejnem prehodu Kuznica, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Migranti, ki večinoma prihajajo z Bližnjega vzhoda, že mesece poskušajo prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko. Zahodne države beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V povračilo na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode bližnjevzhodnih migrantov, ki jih nato množično odvažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.