Revija Reporter
Svet

"Poljska taborišča smrti" razburjajo Poljsko, Izrael in ZDA

STA

1. feb. 2018 9:53 Osveženo: 9:53 / 01. 2. 2018

Deli na:

Poljski senat je danes zjutraj potrdil sporni zakon o holokavstu, ki med drugim prepoveduje označevanje nacističnih taborišč kot poljska taborišča.

S tem želi Poljska braniti svoj ugled v svetu, a se je namesto tega že zapletla v spor z Izraelom, zaskrbljenost pa je izrazil tudi ameriški State Department.

Zgornji dom poljskega parlamenta je zakon potrdil davi že na vse zgodaj s 57 glasovi za proti 23, dva senatorja pa sta se vzdržala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Spodnji dom parlamenta je zakon potrdil minuli petek in zdaj ga mora za uveljavitev zgolj še podpisati predsednik države Andrzej Duda.

Zakon predvideva stroge kazni za vse, ki bi nacistična koncentracijska taborišča med drugo svetovno vojno, ki so delovala na današnjih tleh Poljske, kot je na primer Auschwitz, označevali za poljska taborišča. Enako velja tudi za navedbe, da naj bi Poljaki med vojno sodelovali z nacisti pri iztrebljanju Judov. Predvidene so denarne kazni, najvišja zagrožena kazen je celo tri leta zapora.

Zakon, ki ga je predlagala vladajoča stranka Zakon in Pravičnost, je že takoj sprožil proteste iz Izraela, ker bi zakon lahko koristil zanikanju prave zgodovine. Da bi bila simbolika še večja, je spor med državama izbruhnil prav na dan spomina na žrtve holokavsta.

Iz muzeja holokavsta Vad Jašem v Jeruzalemu so v soboto sporočili, da zakonu nasprotujejo, saj želi zamegliti zgodovinsko resnico o pomoči, ki jo Nemci v času holokavsta dobivali od poljskega prebivalstva, a so dodali, da ni nobenega dvoma o tem, da izraz poljsko koncentracijsko taborišče predstavlja potvarjanje zgodovine.

V izraelskem parlamentu medtem že razmišljajo, da bi tudi sami zaostrili svoj zakon o zanikanju holokavsta, in sicer na način, da bi bilo zanikanje poljskega sodelovanja z nacisti pri holokavstu kaznivo z zaporom, še navaja AFP.

Pred glasovanjem v senatu je Poljsko pred spornim zakonom posvaril tudi State Department. V ameriškem zunanjem ministrstvu sicer razumejo, da je izraz "Poljska taborišča smrti" netočen, zavajajoč in škodljiv, vendar zakon, ki je v pripravi, ni ustrezen, predvsem ker bi spodkopal svobodo govora in akademske polemike.

Posvarili so tudi, da bo zakon lahko poslabšal strateške interese Poljske in odnose z drugimi državami, vključno z ZDA in Izraelom. "Delitve, ki bodo nastale, lahko koristijo le našim tekmecem," menijo v ameriški administraciji pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa.