gwyneth-paltrow Svet24.si

Igralka oproščena nesreče na smučanju, ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

Tamara Goričanec Odkrito.si

Zaradi tega još*e rastejo!

lanisek Ekipa24.si

Zaslužil si je vsak cent! Uh, kakšno nagrado bo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janša: Poljska brani našo skupno evropsko mejo

Deli na:
Janša: Poljska brani našo skupno evropsko mejo

Migranti na poti. - Foto: Reuters

Poljsko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so varnostne sile na meji z Belorusijo preprečile, da bi migranti nasilno vstopili v državo. Razmere so po navedbah Varšave sedaj pod nadzorom, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

"Poljski organi so preprečili poskus migrantov, da bi nasilno prečkali mejni prehod v Kuznici," je na Twitterju objavilo poljsko notranje ministrstvo. Ob tem so objavili videoposnetke, na katerih je videti poljske policiste, pripadnike obmejne straže in vojake, kako stojijo ob ograji na poljsko-beloruski meji. Na beloruski strani meje sicer po navedbah PAP ostaja skupina migrantov.

Pred tem so poljske oblasti danes posvarile, da se na stotine migrantov v Belorusiji odpravlja proti meji s Poljsko, kjer naj bi poskušali nasilno prestopiti zunanjo mejo Evropske unije. Uradni Minsk je sporočil, da naj bi skupina migrantov štela okoli tisoč ljudi, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Odzvali so se tudi v Kremlju, kjer so poudarili, da bodo beloruske migrantske službe storile vse, da bi na zakonit način preprečili begunsko krizo na beloruski-poljski meji.Podporo Poljski je zagotovil tudi slovenski premier Janez Janša. "Poljska brani našo skupno evropsko mejo," je tvitnil. Ob tem je zagotovil pripravljenosti Slovenije, da ponudi pomoč.

Poljska je na mejo z Belorusijo že v preteklosti napotila na tisoče vojakov, za to območje razglasila izredne razmere ter postavila ograjo z bodečo žico in odobrila gradnjo zidu na meji.

EU obtožuje beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka organiziranja vala migrantov in beguncev, predvsem z Bližnjega vzhoda, ki poskušajo vstopiti v EU, kot povračilnega ukrepa za sankcije, ki jih je povezava uvedla po brutalnem zatrtju opozicije s strani Lukašenkovega režima. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika.