nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poljska bo od ZDA kupila več milijard evrov vreden sistem protizračne obrambe

Deli na:
Poljska bo od ZDA kupila več milijard evrov vreden sistem protizračne obrambe

Foto: Reuters

Poljska je včeraj napovedala, da bo z ameriško vlado začela pogajanja za nakup več milijard evrov vrednega sistema protizračne obrambe. Pogodbo z ZDA poznavalci ocenjujejo kot ključno za nadgradnjo poljske obrambe v okviru odziva na napetosti s sosednjo Rusijo.

"Vlada se je odločila, da bo vprašanje programa protizračne obrambe Wisla rešila z neposrednimi pogajanji z ameriško vlado," je povedal poljski predsednik Bronislaw Komorowski in dodal, da bo poljski obrambni minister pogajanja začel maja v Washingtonu.

Za posel s Poljsko z ocenjeno vrednostjo petih milijard evrov sta se sicer potegovala sistem protizračne obrambe Patriot ameriškega podjetja Raytheon in še en sistem konzorcija Eurosam, v katerem je več evropskih podjetij.

Komorowski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še razkril, da je Varšava za testiranje sprejela večnamenske helikopterje Airbusa. Gre za pomemben korak pri procesu zamenjave poljskih helikopterjev še iz časa Sovjetske zveze. Za milijardni posel s helikopterji sta se potegovala tudi ameriški proizvajalec Sikorsky in britansko-italijanska skupina AgustaWestland.

Obe pogodbi sta del poljskih načrtov za nadgradnjo vojaške opreme, kar naj bi v roku desetih let znašalo skupno 35 milijard evrov.

Poljska prav tako načrtuje nakup oklepnih vozil, podmornic in brezpilotnih letal v okviru modernizacije vojske, ki jo je Varšava pospešila zaradi skrbi pred ravnanjem Rusije v okviru ukrajinske krize.