nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Politiko enega otroka naj bi na Kitajskem kmalu zamenjala politika dveh otrok

Deli na:
Politiko enega otroka naj bi na Kitajskem kmalu zamenjala politika dveh otrok

Foto: Reuters

Kitajska bo politiko enega otroka kmalu zamenjala s politiko dveh otrok, je v sredo poročal časnik China Business News, ki se sklicuje na neimenovane vire. V skladu s to politiko bodo vsem parom dovolili imeti dva otroka, odločitev o tem pa naj bi oblasti obelodanile konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Časnik, ki izhaja v Šanghaju, se sklicuje na vir v kitajski komisiji za narodno zdravje in družinsko načrtovanje, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ta vir naj bi zaprosil za razširitev lokalne pilotne sheme, ki dva otroka dopušča v provinci Shanxi, in izvedel, da bodo to kmalu dovolili vsem Kitajcem. Nek drug član omenjene komisije je sicer za hongkonški časnik South China Morning Post zanikal, da bi kadarkoli prišlo do kakšnih takšnih pogovorov.

Na Kitajskem se glede otrok dejansko že nekaj časa izvajajo spremembe, obetajo pa se tudi nove. Zaradi staranja prebivalstva, upada delovne sile in naraščanja neravnovesja med spoloma so oblasti v Pekingu že pred skoraj dvema letoma sprejele odločitev, da nekateri starši lahko imajo še enega otroka.

Uveljavitev te odločitve leta 2014 je zadevala približno 11 milijonov parov, a je doslej komaj približno milijon parov zaprosilo za dovoljenje za drugega otroka. Oblasti so pričakovale, da se bosta za to odločila najmanj dva milijona parov letno, kar je še vedno občutno premalo za ohranjanje ustrezne ravni prebivalstva.

K uvedbi politike dveh otrok je lani zaradi upadanja stopnja rodnosti pozvala Kitajska akademija družbenih znanosti, ki je eden izmed najvplivnejših think thankov na Kitajskem.

Premier Li Keqiang je posledično marca napovedal, da bo vlada izvedla reformo upravljanja nadzora nad rojstvi, komisija za narodno zdravje in družinsko načrtovanje pa je v začetku meseca obelodanila, da pripravlja novo politiko.

Kitajska je politiko enega otroka uvedla 1979 kot odgovor na družbene, socialne in okoljske probleme.