Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

Svet

Policist o Breiviku - ni dveh oseb s tako norimi idejami

Deli na:

Norveški policist, varnostnik in strokovnjak za eksplozivne snovi so danes v pričanju na sodnem procesu proti norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku opisali zmedo, ki je zavladala v Oslu po Breivikovem bombnem napadu v tamkajšnji vladni četrti. Ocenili so, da je kaos omogočil napadalcu, da se je izmuznil in izvedel še napad na otoku Utoya.

Breivik je pred časom izrazil prepričanje, da ga bo policija ubila, še preden bo prišel do otoka Utoya. 22. julija lani je najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na Utoyi, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Vodja policijskih operacij Thor Langli je dejal, da so po eksploziji v norveški prestolnici dobili informacije o dveh osumljencih - enem nordijskega videza in enem nenordijskega videza - in še dveh podtaknjenih bombah.

Kot se je še spomnil, je bil ob vodji protiterorističnih enot v času, ko je ta prejel klic o napadu na Utoyi, 40 kilometrov od Osla. "Na njegovem obrazu sem videl, da gre za nekaj zelo resnega," je povedal in dodal, da je nato z njegovih ust razbral "streljanje na Utoyi".

Nato je policija prejela informacijo, da so na otoku streljali na okoli 50 ljudi. Na Utoyo so nemudoma poslali protiteroristične enote in ko so prispele tja, kakih 70 minut po eksploziji v Oslu, je bilo ubitih ali ranjenih že okoli 100 mladih, je danes še povedal Langli.


Dodal je, da je oba napada takoj povezal. "Nisem si mogel predstavljati, da obstajata dve osebi s tako norimi idejami," je dejal in se obrnil k Breiviku.

Pričal je tudi varnostnik, ki je bil v času eksplozije avtomobila bombe v vladnem poslopju v Oslu. Kot je dejal, je bilo središče norveške prestolnice kot vojno območje.

Strokovnjak za eksplozivna sredstva pri norveški obrambni agenciji Svein Olav Christensen pa je na sodišču pokazal fotografije prizorišča eksplozije 950-kilogramske bombe. Ta je med drugim naredila globoko luknjo v betonsko ploščad pod avtomobilom, pa tudi v podzemno garažo pod njo.

Proces proti Breiviku se je začel prejšnji teden, napadalec pa je pričanje končal v ponedeljek. Sojenje naj bi potekalo še devet tednov.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.