stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pokojni Nemcov v poročilu trdil, da je v Ukrajini padlo vsaj 220 ruskih vojakov

Deli na:
Pokojni Nemcov v poročilu trdil, da je v Ukrajini padlo vsaj 220 ruskih vojakov

Foto: Reuters

Zavezniki umorjenega ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova so včeraj na podlagi njegove raziskave objavili poročilo, ki naj bi dokazovalo vpletenost ruske vojske v konflikt na vzhodu Ukrajine. Nemcov je poročilo pripravljal, preden je bil konec februarja ubit v bližini Kremlja.

"Zbrali smo, kar menimo, da je obsežen dokaz prisotnosti ruskih enot," je včeraj dejal Ilja Jašin, eden od avtorjev poročila z naslovom Putin. Vojna.

"Vse ključne zmage separatistov so zagotovili kontingenti ruske redne vojske," je še dejal Jašin glede konflikta med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, v katerem je od lanskega aprila umrlo prek 6100 ljudi.

Glede na poročilo je ruska vojska dvakrat v večjem obsegu vpadla na ukrajinsko ozemlje - poleti 2014 in pozimi 2015. Obakrat je do tega prišlo tik pred pogajanji o konfliktu in je prineslo pomemben zasuk na terenu.

Prva napotitev vojske na vzhod Ukrajine se je končala s smrtjo številnih vojakov - v Rusijo naj bi se vrnilo več kot 150 krst, pozimi 2015 pa naj bi umrlo 70 vojakov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Jašin.

Moskva je glede na ugotovitve poročila poleg tega podpirala rekrutiranje prostovoljcev prek vojaških štabov in tudi nadzirala prevoz vojaške opere prek meje, vključno z raketnim sistemom buk, s katerim naj bi julija lani nad regijo Doneck sestrelili letalo družbe Malaysia Airlines.

Ruske oblasti vseskozi zavračajo obtožbe Kijeva in Zahoda, da podpirajo upor separatistov na vzhodu Ukrajine. Včeraj objavljenega poročila o tem v Kremlju niso želeli komentirati. Kot je tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov dejal ruskim tiskovnim agencijam, "ni seznanjen s poročilom, in zato nima česa reči".

Kolegi Nemcova menijo, da je v njegov umor vpleten prav Kremelj. Ta zanika vsakršno vpletenost v zločin, za katerega je bilo aretiranih pet moških z nemirnega Severnega Kavkaza.

Kot je pojasnil prijatelj Nemcova, je ta želel s poročilom Rusom, ki da so odvisni predvsem od državnih medijev, ponuditi drug vir informacij. "Propaganda ljudem ne omogoča, da bi prišli do lastnih zaključkov," je dejal.