Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pogumna ruska novinarka, ki je protestirala proti invaziji v Ukrajini, postala dopisnica nemškega časnika

Deli na:
Pogumna ruska novinarka, ki je protestirala proti invaziji v Ukrajini, postala dopisnica nemškega časnika

Foto: YouTube

Nemški časnik Die Welt je sporočil, da je zaposlil nekdanjo urednico na ruski televiziji Pervij kanal Marino Ovsjanikovo, ki je marca med informativno oddajo na ruski državni televiziji protestirala proti invaziji Moskve v Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ovsjanikova je včeraj postala dopisnica časnika Die Welt, zanj bo pisala in redno sodelovala tudi na njegovem televizijskem informativnem kanalu, je častnik navedel v svoji izjavi.

Rusko novinarko je sodišče marca po protivojnem protestu na državni televiziji spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih in jo kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi organizacije nedovoljenega množičnega dogodka. Novinarka je namreč na ruski državni televiziji s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki prekinila poročila v živo. V rokah pa je imela napis "Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo".

Glavni urednik časnika Ulf Poschardt je pohvalil njen pogum v odločilnem trenutku za svobodo medijev in dejal, da je branila najpomembnejše novinarske vrline, kljub grožnji državne represije.



Po protestu so jo oblasti pridržale in 14 ur zasliševale, njeni podporniki pa so se bali, da bo poleg globe obsojena tudi za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski, za kar je v okviru novega zakona zagrožena 15-letna zaporna kazen. Rusija je namreč od začetka invazije v Ukrajini bistveno zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom.

Primer je pritegnil tudi mednarodno pozornost in sprožil zaskrbljenost glede svobode tiska v Rusiji, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je novinarki ponudil azil v Franciji, kar pa je Ovsjanikova zavrnila in dejala, da želi ostati v Rusiji.