Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Policija s solzivcem na rumene jopiče, slovensko veleposlaništvo v Parizu svari Slovence

Deli na:
Policija s solzivcem na rumene jopiče, slovensko veleposlaništvo v Parizu svari Slovence

Ob začetku protestov so v bližini Elizejskih poljan izbruhnili spopadi s policijo. - Foto: Reuters

Današnjih protestov rumenih jopičev se po vsej Franciji udeležuje 31.000 ljudi. Policija je doslej aretirala skupno 700 oseb, je sporočil namestnik francoskega ministra za notranje zadeve Laurent Nunez, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovensko veleposlaništvo Parizu je v luči današnjih protestov v Franciji objavilo opozorilo, v katerem slovenskim državljanom svetuje previdnost pri potovanju v določene dele države. Zaradi protestov prihaja do cestnih zapor, izredno previdnost pa svetujejo zlasti zaradi možnosti izbruha nasilja, so zapisali na spletni strani veleposlaništva.

V primerjavi s protesti preteklo soboto, ki so se sprevrgli v hude izgrede, je danes policija že na samem začetku ostro ukrepala in še pred demonstracijami priprla nekaj sto rumenih jopičev. Policija je tudi uporabila solzivec, da je razgnala protestnike.

Prvi spopadi med policisti in rumenimi jopiči so v Parizu izbruhnila okoli 10.30. Nekaj sto rumenih jopičev je namreč hotelo prebiti policijsko blokado na cesti, ki pelje proti Elizejski palači, sedežu francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Po vsej Franciji je v pripravljenosti okoli 89.000 policistov in pripadnikov varnostnih sil, od tega v Parizu okoli 8000. Številni priljubljeni turistični objekti, kot je Eifflov stolp, so zaprti, odpadle so tudi vse nogometne tekme.

Po zgledu protestov v Franciji so protesti rumenih jopičev v soboto potekali tudi v sosednji Belgiji in na Nizozemskem. V belgijski prestolnici Bruselj se je blizu t.i. evropske četrti zbralo okoli 500 ljudi. Da bi preprečili morebitne izgrede, je policija četrti preventivno zaprla tako za pešce kot vozila in na območju postavila barikade.

Kljub temu je manjši skupini protestnikov uspelo prodreti skozi zaporo. Protestniki so na policijo metali steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem. Policija je aretirala okoli sto ljudi.