Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po svetu naj bi letos prodali že milijardo pametnih telefonov

Deli na:
Po svetu naj bi letos prodali že milijardo pametnih telefonov

Foto: Reuters

Svetovna prodaja pametnih mobilnikov bo po napovedih analitikov letos dosegla milijardo enot, predvsem na račun cenovno ugodnejših naprav in povečanega povpraševanja v državah v razvoju. Svetovni trg pametnih telefonov naj bi se letos okrepil za 40 odstotkov, do leta 2017 pa naj bi prodaja na letni ravni dosegla že 1,7 milijarde naprav.

Po podatkih analitske hiše IDC naj bi celoten trg mobilnih telefonov - pametnih in klasičnih - letos dosegel 1,8 milijarde enot, kar je 7,4-odstotna rast v primerjavi z letom 2012, ko je bila rast prodaje skoraj zanemarljiva.

Letošnje leto je za pametne mobilnike po mnenju analitikov prelomno - prvič so namreč po število prodanih naprav prehiteli klasične mobilne telefone. Med razlogi za hitro rast analitiki omenjajo subvencioniranje s strani mobilnih operaterjev, še posebej na zrelih trgih, in vse večjo izbiro cenovno ugodnih pametnih mobilnikov, ki stanejo manj kot 200 dolarjev.

"Pred dvema letoma se je trg pametnih telefonov spogledoval s približno pol milijarde prodanih naprav - dve leti kasneje pa ta številka znaša že milijardo naprav, kar kaže na priljubljenost teh naprav. Pametni mobilniki so postali osnovni del vsakdanjega življenja za milijarde potrošnikov," meni Ramon Llamas iz analitske hiše IDC.

Tako naj bi do leta 2017 pametni telefoni v razvitem svetu skoraj popolnoma izrinili klasične mobilnike, največ naprav pa bo prodanih v hitro rastočih trgih. Vendar pa bo tam razmerje med klasičnimi in pametnimi mobilniki bolj uravnoteženo.

Googlov odprtokodni operacijski sistem Android bo še naprej prevladoval, na drugem mestu - kot danes - pa bo Applov Ios, še napovedujejo pri IDC.