Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo pripravlja rezervni scenarij za morebitno neuspešno prodajo ZM

Deli na:
Ministrstvo pripravlja rezervni scenarij za morebitno neuspešno prodajo ZM

Foto: Primož Lavre

Ministrstvo za finance pripravlja scenarij za primer, da prodaja Zavarovalnice Maribor (ZM), katere 51 odstotkov v okviru načrta za izboljšanje kapitalske ustreznosti prodaja NKBM, ne bo izvedena pravočasno. O kupcu nimajo preferenc, ne zdi pa se jim smotrno, da bi se za to uporabila javna sredstva državnih skladov, so navedli.  

Ministrstvo obravnava prodajo ZM kot del dokapitalizacije, ki sta jo za NKBM zahtevala evropski in slovenski bančni regulator in h kateri je bila banka zavezana s poletnim skupščinskim sklepom. Nujni del dokapitalizacije je tudi prodaja ZM, ki mora biti izvedena z izplačili do konca leta, so povzeli na ministrstvu.

"Prodaja Pozavarovalnici Sava ali kateremukoli drugemu ponudniku se zato obravnava izključno s stališča, ali bo ta izvedena v prvi polovici decembra, tako da bo kupnina do konca decembra prispela v NKBM," so na ministrstvu odgovorili na vprašanje, ali drži današnje pisanje Dnevnika, da je ministrstvo Pozavarovalnici Sava prižgalo rdečo luč za prevzem ZM.

NKBM je v postopku prodaje svojega skoraj 51-odstotnega deleža v ZM prejela zavezujočo ponudbo Pozavarovalnice Sava, ki je že 49-odstotna lastnica zavarovalnice, in nezavezujočo ponudbo družbe KD Group. Neuradno je zavezujočo ponudbo oddala tudi avstrijska zavarovalnica Grawe. V NKBM so v torek zatrdili, da pogajanja potekajo skladno s časovnim načrtom.

V Pozavarovalnici Sava oz. Savi Re so napovedali, da bodo kupnino financirali iz lastnih virov in dodatnega svežega kapitala iz naslova dokapitalizacije, ki jo morajo z najmanj 75-odstotno večino podpreti njeni lastniki. S tem se, kot piše Dnevnik, ministrstvo - država ima pri tem prek Slovenske odškodninske družbe (Sod) odločujoč glas - ne strinja.

V Sodu naj bi načrte Save Re sicer podpirali in naj bi v njeni dokapitalizaciji sodelovali tako, da bi ohranili svoj 25-odstotni delež. Če bi pozavarovalnici uspelo prevzeti ZM, bi se povečale tudi možnosti za izstop Soda iz lastništva Save Re, saj bi bila ta kot edina lastnica ZM bolj privlačna tarča za potencialne strateške investitorje. Toda tega naj na ministrstvu za finance ne bi podpirali, navaja časnik.

V Savi Re so prevzem ZM po pisanju časnika sprva nameravali izvesti v konzorciju s Sodom, Kolektor Group, Banko Koper in Modro zavarovalnico, a so to opustili. Neuradno zaradi pomislekov ministrstva, da bi takšno financiranje prevzema lahko predstavljalo nedovoljeno državno pomoč, še piše časnik.