pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po prodaji igrač največji na svetu po novem danski Lego

Deli na:
Po prodaji igrač največji na svetu po novem danski Lego

Foto: Reuters

Na lestvici največjih proizvajalcev igrač, ki temelji na podatkih o prodaji v prvem polletju letošnjega leta, je prišlo do sprememb. Na prvo mesto se je namreč zavihtel danski proizvajalec Lego, ki je s prodajo svojih izdelkov odvzel primat ameriškemu konkurentu Mattel.

Danski proizvajalec slovitih lego kock je v prvih šestih mesecih leta zabeležil 11,5 milijarde danskih kron (1,54 milijarde evrov) prihodkov, kar je 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lego je Mattel, ki je v prvi vrsti znan po lutkah Barbie, premagal tudi po čistem dobičku. Med januarjem in junijem ga je namreč okrepil za 14 odstotkov na 2,7 milijarde kron (362,5 milijona evrov).

Dobri rezultati danskega proizvajalca igrač so predvsem zasluga uspeha proizvodne linije igrač Lego Movie, ki je bila zagnana ob predvajanju istoimenskega animiranega filma.


"Ali se bodo dobri podatki odrazili tudi v celoletnih rezultatih, je še prezgodaj reči," je objavo pospremil finančni direktor Lega John Goodwin.

Mattel je medtem v prvem polletju beležil nadaljevanje upada prodaj lutk Barbie. Prodaje in dobička mu ni uspel okrepiti niti 460 milijonov dolarjev vreden februarski nakup Legovega kanadskega tekmeca Mega Brands, ki prav tako proizvaja plastične kocke.

Ameriški proizvajalec igrač je sicer poslovne rezultate nazadnje objavil julija, a le za drugo četrtletje. Med aprilom in junijem so njegovi prihodki v letni primerjavi upadli za devet odstotkov na 1,06 milijarde dolarjev (807,1 milijona evrov), dobiček pa za 61 odstotkov na 28,3 milijona evrov.

V prvem četrtletju je zabeležil prihodke v višini 946,2 milijona dolarjev (720,48 milijona evrov) in izgubo v višini 11,2 milijona dolarjev (8,53 milijona evrov).