Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški Đuro Đaković bo s Patrio delal oklepnike

Deli na:
Hrvaški Đuro Đaković bo s Patrio delal oklepnike

Foto: Arhiv Reporterja

Finski orožarski koncern Patria in hrvaška družba Đuro Đaković sta podpisala 26 milijonov evrov vredno pogodbo o proizvodnji in prodaji vojaških oklepnikov Patria AMV 8x8, so danes sporočili s sedeža hrvaškega proizvajalca v Slavonskem Brodu. Gre za prvi izvozni orožarski posel te hrvaške družbe po skoraj treh desetletjih.

Pogodba omogoča podjetjem skupni nastop na tretjih trgih. "Gre za prvi izvozni projekt obrambne industrije v Đuru Đakoviću po skoraj 30 letih, ko so izdelali tanke M-84 za Kuvajt," je izjavil predsednik uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal.

Predsednik uprave Patria Land Systems Mika Kari je izrazil zadovoljstvo s potrjenim sodelovanjem na Hrvaškem. "Pogodba kaže predanost nadaljevanju dolgoletnega partnerstva med Patrio in Đurom Đakovićem tudi v prihodnosti," so Karijevo izjavo povzeli na spletni strani hrvaškega podjetja.

Đuro Đaković in Patria sta sodelovala pri izdelavi vojaških oklepnikov za hrvaško vojsko, ko so v Slavonskem Brodu proizvajali vozila s finsko tehnologijo.

Hrvaška je leta 2007 od Patrie na javnem razpisu kupila prvih 84 osemkolesnih oklepnikov za 112 milijonov evrov, leto zatem pa še 42 osemkolesnikov za 68 milijonov evrov. Vozila so izdelali v Slavonskem Brodu, opremili pa so jih z orožjem norveške družbe Kongsberg, ki ima pogodbo s Patrio o skupnem sodelovanju na tretjih trgih.

Nakup finskih oklepnikov so spremljali sumi korupcije, ki so jih na Hrvaškem zavrnili po preiskavah hrvaškega protikorupcijskega tožilstva, ki je sodelovalo tudi z avstrijskimi in finskimi kolegi.

Letos je tudi višje prizivno sodišče v finskem Turkuju zavrnilo vse obtožbe proti finskemu orožarskemu koncernu Patria zaradi domnevnega dajanja podkupnin pri prodaji oklepnikov na Hrvaškem.