Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po polomiji s Hollandom gredo francoski socialisti še bolj levo

Deli na:
Po polomiji s Hollandom gredo francoski socialisti še bolj levo

Foto: Alchetron

Predsedniški kandidat francoske levice Benoit Hamon je dejal, da Francija potrebuje levico, ki bo moderna, inovativna in usmerjena v prihodnost.

Hamon je v nedeljo v drugem krogu primarnih volitev premagal nekdanjega premierja Manuela Vallsa in bo levico zastopal na predsedniških volitvah aprila, z njim pa se socialisti obračajo bolj v levo.

Hamon je na volitvah dobil skoraj 59 odstotkov glasov, Valls pa 41 odstotkov. Zmaga nekdanjega ministra za izobraževanje, ki spada v levo strujo francoskih socialistov, je presenečenje, saj pred prvim krogom volitev ni veljal za favorita.

Na strankarskih volitvah je lahko sodeloval kdor koli, volitev pa naj bi se udeležilo več ljudi kot v prvem krogu pred tednom dni, ko jih je bilo 1,6 milijona.

"Levica je dvignila glavo, obrača se v prihodnost in želi zmagati," je po razglasitvi zmage dejal Hamon in napovedal, da bo najprej ponudil roko zelenim in skrajni levici, da skupaj oblikujejo večino za boj proti "destruktivni skrajni desnici in konservativni desnici".

Kandidatu socialistov se sicer glede na raziskave javnega mnenja na predsedniških volitvah ne obeta preboj v drugi krog, je pa z njegovim imenovanjem dokončno postalo znano, kdo se bo potegoval za glasove volivcev.

Že konec novembra lani je kandidata izbrala desnica. To je postal nekdanji premier Francois Fillon, ki mu ankete napovedujejo zmago, a se je v zadnjih dneh znašel v težavah zaradi razkritij o domnevnih finančnih nepravilnostih.

Očitajo mu, da je njegova soproga Penelope kot njegova asistentka v času, ko je bil poslanec, zaslužila pol milijona evrov. Zaposlitev sicer ni v neskladju z zakonodajo, a pojavljajo se očitki, da Fillonova ni zares opravljala dela, za katerega je prejemala plačo.

Fillon je v nedeljo zvečer na zborovanju v Parizu svojim privržencem dejal, da se ne bo pustil ustrahovati. Kot je zatrdil, se nima ničesar bati, a po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prepričljivih odgovorov na obtožbe ni ponudil. Fillonova, ki se je doslej redko pojavljala v javnosti, se je sicer predstavljala kot žena in mati, ki skrbi za dom.


Že dolgo je jasno, da bo skrajno desnico zastopala vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki se ji obeta uvrstitev v drugi krog, zadnje Fillonove težave pa naj bi šle na roko prav njej.

Za glasove volivcev se bo kot neodvisni kandidat potegoval tudi nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron. Po mnenju analitikov naj bi imel prav on največ koristi od tega, da so francoski socialisti izbrali precej levo usmerjenega kandidata namesto bolj sredinskega Vallsa.

Komaj 39-letni Macron na svoja zborovanja privablja množice, glede na zadnje ankete pa ima vse več možnosti, da pride v majski drugi krog volitev.

Za glasove volivcev naj bi se na skrajni levici potegoval še en kandidat, Jean-Luc Melenchon.

Kot kažejo rezultati ankete, ki jo je danes objavil časnik Le Figaro, sta Fillon in Macron skoraj izenačena. Prvi naj bi v prvem krogu dobil 22 odstotkov glasov, drugi pa 21 odstotkov, pred njima pa je Le Penova, ki naj bi dobila okoli 25 odstotkov glasov. V drugem krogu bi Le Penova prepričljivo izgubila, ne glede na to, ali bi bil njen nasprotnik Fillon ali Macron.

Če bi se v drugem krogu med seboj pomerila Fillon in Macron, pa bi glede na raziskavo, objavljeno v Le Figaroju, zmagal slednji. Raziskavo so opravili konec prejšnjega tedna, po izbruhu afere v zvezi z zaposlitvijo Fillonove žene.

Med ključnimi točkami programa socialističnega kandidata Hamona je uvedba univerzalnega temeljnega dohodka, napoveduje legalizacijo marihuane in tudi državne inšpektorje za boj proti diskriminaciji. Napoveduje še odpravo lani sprejete reforme trge dela, poleg tega bi še skrajšal sedanji 35-urni delavnik v Franciji.

Valls je njegov program označil za sanjaški, raziskava univerze v Parizu pa je pokazala, da bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka, ki naj bi ga uvedli po letu 2020, letno stala 480 milijard evrov.

Prvi krog volitev v Franciji bo 23. aprila, če nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine, bo 7. maja še drugi krog, v katerem se bosta pomerila zmagovalca prvega kroga.