sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Nemčiji tudi Češka krepi nadzor na meji z Avstrijo

Deli na:
Po Nemčiji tudi Češka krepi nadzor na meji z Avstrijo

Foto: Reuters

Češki notranji minister Milan Chovanec je včeraj sporočil, da bodo v luči begunske krize okrepili nadzor na meji z Avstrijo. Za podoben ukrep se je včeraj že odločila Nemčija, medtem ko je avstrijski kancler Werner Faymann dejal, da ne bodo ponovno uvedli nadzora na meji z Madžarsko.

"Češka republika krepi ukrepe na meji z Avstrijo. Nadaljnje korake bomo sprejeli glede na število beguncev, namenjenih na Češko," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP Chovanec dejal za češko televizijo. Praga sicer odločno nasprotuje obveznim kvotam za porazdelitev beguncev po EU, ki jih predlaga Evropska komisija.

Avstrijski kancler Faymann pa je pred tem v prvem odzivu na odločitev Berlina dejal, da Avstrija ne načrtuje podobnega ukrepa in ne namerava uvesti kontrol na meji z Madžarsko. Ohranja pa občasne kontrole na obmejnem območju z Madžarsko, ki jih je uvedla pred časom.

Kot je Faymann še dejal po kriznem zasedanju avstrijske vlade, pa za zdaj ni mogoče predvideti, kako bo nemški ukrep vplival na razmere v Avstriji. Kancler se bo sicer v torek v Berlinu sestal z nemško kolegico Angelo Merkel, napoveduje avstrijska tiskovna agencija APA.

Na nemško odločitev o ponovni uvedbi nadzora na meji se je že odzval tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je ocenil, da je bil ta ukrep "potreben za zaščito evropskih in nemških vrednot". "Povsem razumemo odločitev Nemčije in izražamo polno solidarnost z njo," je dejal za časnik Bild.