Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po laburistih odpadniki tudi pri konservativcih: zaradi brexita stranko zapustile tri poslanke

Deli na:
Po laburistih odpadniki tudi pri konservativcih: zaradi brexita stranko zapustile tri poslanke

Foto: Reuters

Britansko konservativno stranko premierke Therese May so včeraj zapustile proevropske poslanke Anna Soubry, Sarah Wollaston in Heidi Allen. Za izstop so se, kot so zapisale, odločile, ker je brexit spremenil njihovo stranko. Pridružile so se novi skupini neodvisnih, v kateri je tudi osem poslancev laburistov, ki so izstopili iz svoje stranke.

Poslanke so premierko o izstopu iz stranke obvestile v skupnem v pismu. Kot so zapisale po poročanju tujih tiskovnih agencij, ne morejo več ostati v stranki vlade, katere politike in prednostne naloge so v primežu evropske raziskovalne skupine in ulstrskih unionistov (DUP). Poudarile so še, da je brexit spremenil konservativno stranko in izničil vsa prizadevanja, da bi jo posodobili.

V t. i. evropski raziskovalni skupini je kakih 80 evroskeptičnih poslancev konservativcev. Konservativci imajo po odhodu treh poslank v 650-članskem spodnjem domu britanskega parlamenta še 314 poslancev in tako kljub podpori desetih poslancev DUP nimajo več večine.

Poslanke so sporočile, da bodo ostale v parlamentu, kjer se pridružujejo novi skupini neodvisnih. V njej je že osem nekdanjih poslancev laburistov, ki so svojo stranko zapustili zaradi nestrinjanja s politiko vodje laburistov Jeremyja Corbyna glede brexita in antisemitizma. Sedem poslancev je iz največje opozicijske stranke izstopilo v ponedeljek, danes se jim je pridružila še Joan Ryan.

Izstop proevropskih poslank je velik udarec za Mayevo, ki se malo več kot mesec dni pred načrtovanim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije trudi poenotiti svojo stranko glede podpore strategiji za brexit.