900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Grčiji protifašistični protesti in spopadi s policijo

Deli na:
Po Grčiji protifašistični protesti in spopadi s policijo

Foto: Reuters

Na protifašističnih demonstracijah v več grških mestih, na katerih se je zbralo na tisoče ljudi, potem ko je domnevni neonacist ubil levičarskega glasbenika, je prišlo do spopadov s policisti. Policija je solzivec uporabila proti protestnikom v Atenah, Solunu in Patrasu, kjer so središče mesta zaprli.

Proteste je sprožila smrt Pavlosa Fisasa, 34-letnega levičarskega hip hop pevca, ki je bil včeraj zjutraj ubit z nožem pred kavarno v četrti Keratsini na zahodu Aten.

V tej atenski četrti se je po podatkih policije včeraj na protestih zbralo 5000 ljudi. Na skupino protestnikov, ki so na policijo metali kamenje in kose lesa, so uporabili solzivec, je poročala grška tiskovna agencija ANA.

Policija je solzivec uporabila tudi v Solunu, kjer je proti fašizmu protestiralo kakih 6000 ljudi, potem ko je nekaj protestnikov razbilo izložbe trgovin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Patrasu je okoli tisoč protestnikov metalo kamenje in molotovke na policiste, ki so nato odgovorili s solzivcem. Ranjen je bil nek upokojen policist.

Na kraju umora glasbenika so prijeli 45-letnega domnevnega člana skrajne desničarske neonacistične stranke Zlata zora. Policija je dejala, da je priznal, da je zabodel glasbenika, ki je glasbeno deloval pod psevdonimom Kilah P.



Ženo osumljenca so prav tako prijeli, ker je na zaslišanju dala lažne podatke.

Zlata zora je zanikala kakršnokoli povezavo z umorom, ki se je zgodil nekaj dni po tem, ko so domnevni neonacisti pretepli skupino komunistov.

Zlato zoro sumijo, da organizira napade na priseljence, večini od njenih 18 poslancev pa sodijo zaradi nasilja.

Tiskovni predstavnik vlade Simos Kedikoglu je za umor obtožil Zlato zoro in obsodil njeno nasilnost, druge stranke pa je pozval, naj ustavijo krog nasilja.

Pred tem je kakih 20.000 ljudi v Atenah, Solunu in drugih mestih protestiralo proti odpuščanju v javnem sektorju. Umor so obsodili tudi voditelji sindikatov.