900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunaj najvišje na lestvici mest po kakovosti življenja, Ljubljana na 75. mestu

Deli na:
Dunaj najvišje na lestvici mest po kakovosti življenja, Ljubljana na 75. mestu

Foto: Reuters

Dunaj je ponovno zasedel najvišje mesto na lestvici, ki primerja kakovost življenja v 230 mestih na svetu. Ljubljana je na tem seznamu mednarodne agencije Mercer na 75. mestu skupaj z Budimpešto. Na zadnjem mestu ostaja Bagdad.

Seznam agencija uredi na podlagi 39 kriterijev, ki segajo od kulturne ponudbe, izobraževanja, pa vse do zdravstva in varstva okolja.

Med prvo deseterico je sedem evropskih mest; ob Dunaju še Zürich na 2. mestu, München na 4., Düsseldorf na 6., Frankfurt na 7., Ženeva na 8. in Koebenhavn na 9. mestu. Na 3. mestu je sicer Auckland, Vancouver je 5., Sydney pa 10.

Ljubljana je na seznamu 230 mest na 75. mestu skupaj z Budimpešto, a je vendarle med peterico "regionalnih voditeljev" v Srednji in Vzhodni Evropi. Vodilna v regiji je Praga (68. mesto na globalni lestvici), za Ljubljano in Budimpešto pa sta še litovska prestolnica Vilnius in Varšava, ki si delita 79. mesto, kažejo podatki na spletni strani agencije Mercer.

Med evropskimi prestolnicami je za Dunajem visoko tudi Berlin (14. mesto). Stockholm je skupaj z Luxembourgom na 19. mestu, Bruselj je na 22., Pariz na 27., London na 40., Madrid na 51., Rim pa na 52.

Od ameriških mest je kakovost življenja najboljša v San Franciscu (27. mesto), Bostonu ( 34. mesto) in Honoluluju na Havajih (36. mesto). New York je na 44. mestu, Los Angeles na 48., Washington pa na 50. mestu.

Izmed mest nekdanje Jugoslavije je kakovost življenja v Ljubljani glede na raziskavo Mercerja precej večja od vseh ostalih prestolnic; Zagreb je na 97. mestu, Beograd na 141., Skopje na 159., Sarajevo pa na 161. Podgorice ni na seznamu.

Zanima je tudi relativno nizka uvrstitev Moskve na 167. mesto. Peking je npr. na 118. mestu, New Delhi pa na 154 mestu.

Seznam zaključujejo mesta, zaznamovana s konflikti, vojnami in drugimi nesrečami. Zadnji na seznamu je Bagdad, pred njim pa so Bangui (Srednjeafriška republika), Port-au-Prince (Haiti), Kartum (Sudan) in N'Djamena (Čad). Damask je na 220. mestu. Močno je padla tudi kvaliteta v Kijevu, ki je zdrsnil na 176. mesto.

Na Dunaju so na dosežek, ki so ga dosegli že lani, zelo ponosni. Župan Michael Häupl in podžupanja Renate Brauner sta v prvem odzivu dejala, da ponovna izbira Dunaja na prvo mesto na seznamu kaže, "da so visoki standardi na področju sociale, dobra infrastruktura in široka kulturna ponudba priznani tudi na mednarodni ravni", so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.