Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po 20 letih zapora pomiloščena ženska, ki naj bi umorila štiri otroke

Deli na:
Po 20 letih zapora pomiloščena ženska, ki naj bi umorila štiri otroke

Kathleen Folbigg - Foto: Zajem zaslona/YouTube

V Avstraliji so po 20 letih, ki jih je preživela za zapahi, danes pomilostili 55-letno Kathleen Folbigg, leta 2003 obsojeno umora svojih štirih otrok. Vnovična preiskava je namreč pokazala, da je bila njihova smrt v razponu desetih let najverjetneje posledica redkih genetskih motenj.

Kathleen Folbigg je bila pred 20 leti spoznana za krivo umora treh otrok in uboja četrtega. Vsi, dva sinova in dve hčerki, so nenadoma umrli med letoma 1989 in 1999, stari med 19 dnevi in 19 meseci. Tožilci so na sojenju trdili, da jih je mati zadušila, čeprav je sama vseskozi vztrajala, da so umrli zaradi naravnih vzrokov.

Oblasti so lani odredile vnovično preiskavo primera, potem ko je skupina znanstvenikov leta 2020 opozorila na možnost, da so otroci dejansko umrli zaradi redke genske mutacije in prirojenih nepravilnosti, in podpisala peticijo za izpustitev obsojenke, ki je bila v javnosti ožigosana kot "najhujša serijska morilka Avstralije".

Revizijo primera je vodil upokojeni sodnik Tom Bathurst in ugotovil obstoj utemeljenega dvoma glede njene obsodbe, je danes sporočil glavni tožilec Novega Južnega Walesa Michael Daley.


Medtem ko so tožilci ob odsotnosti trdnih forenzičnih dokazov leta 2003 vztrajali pri izjemno majhni verjetnosti, da bi vsi štirje otroci nenadoma nepojasnjeno umrli iz naravnih razlogov, je Bathurst navedel, da bi vsaj tri izmed smrti lahko povzročili zdravstveni vzroki.

Deklici naj bi trpeli za redko gensko mutacijo, eden od dečkov pa med drugim za nevrogenimi težavami. Na podlagi teh ugotovitev tudi smrt četrtega izmed otrok, prvorojenega sina, ni več sumljiva. Bathurst pri tem poudarja, da ne more sprejeti razlage, da bi bila Folbigg karkoli drugega kot skrbna mati svojim otrokom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na podlagi njegovih ugotovitev je guverner zvezne države Novi Južni Wales že podpisal pomilostitev in odredil takojšnjo izpustitev Katheleen Folbigg iz zapora, ki ga je danes že zapustila.

Pomilostitev sicer po besedah Daleyja še ne pomeni razveljavitve njene obsodbe, saj mora o tem odločiti prizivno sodišče, če bi se Bathurst obrnil nanj. Proces bi tam lahko trajal kako leto dni, v primeru razveljavitve sodbe pa bi lahko Folbigg vlado Novega Južnega Wales tožila za več milijonov dolarjev odškodnine, navaja BBC.