pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plišasti medvedki zanetili diplomatski spor med Belorusijo in Švedsko

Deli na:
Plišasti medvedki zanetili diplomatski spor med Belorusijo in Švedsko

Foto: Reuters

Belorusija je izgnala vse švedske diplomate, je danes sporočil švedski zunanji minister Carl Bildt. Kasneje je Belorusija sporočila, da iz Švedske umika vse svoje diplomate. EU zaradi poslabšanja odnosov med Belorusijo in Švedsko razmišlja o zaostritvi sankcij proti beloruskemu režimu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bildt je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da "strah pred človekovimi pravicami dobiva nove razsežnosti". Zunanje ministrstvo v Stockholmu podrobnosti o izgonu diplomatov še ni izdalo. Belorusko zunanje ministrstvo je kasneje sporočilo, da imajo švedski diplomati čas za odhod iz Belorusije do 30. avgusta.

Belorusija je ob tem sporočila, da zaradi poslabšanja odnosov iz Švedske umika vse svoje diplomatske predstavnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minsk se je za izgon vseh švedskih diplomatov in umik svojih predstavnikov iz Švedske odločil nekaj dni zatem, ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko izgnal švedskega veleposlanika v Belorusiji Stefana Erikssona.

Do izgona Erikssona je prišlo nekaj dni po akciji švedskih aktivistov, ki so nad Belorusijo iz manjšega letala spustili več sto plišastih medvedkov na majhnih padalih in s pozivi k svobodi govora ter zaščiti človekovih pravic. Uradno v Minsku sicer kot razlog za izgon veleposlanika niso navedli "invazije medvedkov", vendar je Bildt dopustil to možnost. Poleg tega naj bi bila v ozadju še jeza Minska, ker se je veleposlanik sestal s predstavniki opozicije v Belorusiji.



Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je zaradi incidenta s plišastimi medvedki pred tem odpustil dva visoka generala, ki sta bila odgovorna za varnost zračnega prostora nad državo. Akcijo naj bi zakuhalo švedsko oglaševalsko podjetje.

Švedska je v odgovor napovedala, da novoimenovanemu beloruskemu veleposlaniku ne bo dovolila prihoda v državo in da bo dva beloruska diplomata pozvala, naj zapustita državo.

Zaradi zaostritve odnosov med Belorusijo in Švedsko se bo v petek na izrednem zasedanju sešel Politični in varnostnopolitični odbor EU (PSK). Kot je danes pojasnil eden od tiskovnih predstavnikov visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, naj bi na srečanju razpravljali tudi o morebitni zaostritvi sankcij EU proti Minsku.

Članice Evropske unije so se februarja odločile protestno umakniti vse svoje veleposlanike iz Minska, potem ko je Belorusija po uvedbi sankcij EU izgnala dva evropska diplomata. Aprila so se diplomati nato vrnili, Eriksson pa je bil med prvimi. EU je sankcije proti Belorusiji uvedla zaradi ostrega zatiranja opozicije in kratenja človekovih pravic.