Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plenković: Z Janšo sva se dogovorila, da Slovenija ne bo zaprla meje s Hrvaško

Deli na:
Plenković: Z Janšo sva se dogovorila, da Slovenija ne bo zaprla meje s Hrvaško

Andrej Plenković - Foto: Profimedia

Hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je v predvolilnem soočanju s premierskim kandidatom levosredinske koalicije Restart in predsednikom SDP Davorjem Bernardićem dejal, da sta se s slovenskim kolegom Janezom Janšo dogovorila, da Slovenija ne bo zaprla meje s Hrvaško. Če bo postal hrvaški premier, bi Bernardić šel najprej v Slovenijo.

Prvo predvolilno soočanje najbolj verjetnih kandidatov za mandatarja nove hrvaške vlade po parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale 5. julija, je pripravila komercialna televizija RTL. V dvournem pogovoru je bilo slišati veliko medsebojnih obtožb in tudi medsebojnih žalitev Plenkovića in Bernardića.

Bernardić je med drugim obtožil Plenkovića, da namerava znova odpreti mejo z Bosno in Hercegovino samo zaradi prihajajočih volitev, da bi lahko glasovalo čim več hrvaških volivcev HDZ iz BiH, ki imajo prijavljeno bivališče na Hrvaškem.

Izpostavil je, da gre za neodgovorno obnašanje, ki bo ogrozilo hrvaško turistično sezono, ker bosta Slovenija in Madžarska potem zaprli svoje meje s Hrvaško. Med drugim je dejal, da bi zaprl nočne klube na Hrvaškem, ki so se pokazali kot žarišča širitve okužbe z novim koronavirusom.

Plenković je odgovoril, da sta se danes slišala s predsednikom slovenske vlade Janšo. "Premier Janša in jaz sva več kot podrobno razpravljala o vseh podrobnostih. Ne bo nobenega zapiranja meje s strani Slovenije", je izjavil Plenković.

Na novinarsko vprašanje Bernardiću, katera bo prva država, ki jo bo obiskal, če bo postal novi hrvaški premier, je odgovoril, da bo to Slovenija. Pojasnil je, da si Hrvaška in Slovenija delita podobno zgodovino glede na dogodke 25. junija 1991 ter da sta pomembna gospodarska partnerja. Meni, da je prišel čas, da bi postali tudi prijatelji, ker imata po raziskavi raziskovalnega inštituta European Council on Foreign Relations (EECFR) najmanjši vpliv v EU.

"Potrebujemo skupni nastop. Našo politiko znotraj EU je treba koordinirati, kot to počnejo države Beneluksa, Višegrajske skupine ali nordijske države. Prišel je čas, da bi tudi Slovenija in Hrvaška koordinirali svoji politiki znotraj EU, ker sta dva vendarle močnejša, kot je en sam", je dejal neformalni vodja hrvaške opozicije.



Bernardić je tudi ocenil, da je hrvaška vlada na čelu s Plenkovićem "prespala" hrvaško predsedovanje Svetu EU, češ, da ni storila nič za hrvaške državljane. Med drugim je dejal, da ni uspela odpreti tem o migracijski politiki in spremembah dublinske konvencije.

Plenković je vsakič, ko je stekla beseda o Evropski uniji, povedal, da se mu Bernardić smili zaradi svojega nepoznavanja evropskih politik in delovanja EU. "Bog ne daj, da boste vi predstavljali Hrvaško na Evropske svetu", je dejal hrvaški premier.

Predsednik SDP je večkrat napadel Plenkovića zaradi korupcijskih afer, ki so, kot je dejal, obeležile mandat hrvaške vlade po letu 2016.

Oba sta sicer prepričana v zmago na nedeljskih volitvah, ki bo zadostovala za oblikovanje nove hrvaške vlade. Zanikala sta možnost "velike koalicije" HDZ in SDP.

Na koncu, ko sta ocenjevala medsebojne lastnosti, je Plenković povedal, da se mora Bernardić še veliko naučiti, šef SDP pa je za kolega iz HDZ dejal, da je bahav.

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo rahlo prednost Restart koalicije pred HDZ, a tudi večji povolilni koalicijski potencial HDZ kot SDP.