kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plenković si je dan po volitvah že zagotovil 76 poslancev, potrebnih za oblikovanje nove vlade

Deli na:
Plenković si je dan po volitvah že zagotovil 76 poslancev, potrebnih za oblikovanje nove vlade

Hrvaški premier Andrej Plenković. - Foto: Evropski parlament

Predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković ima po prepričljivi zmagi na nedeljskih volitvah potrebno podporo 76 poslancev za oblikovanje nove vlade. Včeraj je opravil prva posvetovanja z osmimi poslanci narodnih manjšin ter dvema poslancema iz strank Hrvaška narodna stranka (HNS) in Reformisti - Narodna stranka, ki so mu zagotovili podporo.

Predsednik hrvaške vlade je opravil uvodni krog posvetovanj z vsemi izvoljenimi predstavniki narodnih manjšin, HNS in Reformisti. Ti nedvomno podpirajo novo parlamentarno večino in vlado HDZ, ki jo bo vodil Andrej Plenković, je na Twitterju objavil govorec hrvaške vlade Marko Milić.

Kasneje je tudi Plenković novinarjem v Zagrebu potrdil, da ima potrebnih 76 podpisov novooizvoljenih poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine. Pojasnil je, da niso dosegli končnega dogovora, a so njegovi dosedanji partnerji pokazali pripravljenost na sodelovanje, kar bodo še potrdili na organih svojih strank.

"V vsakem primeru je 76 podpisov zagotovljenih," je izjavil Plenković pred začetkom seje vodstva HDZ. Plenković sicer potrebuje najmanj 76 poslancev, ki bodo zagotovili podporo novi hrvaški vladi v 151-članskem saboru.

Povedal je, da se bodo v HDZ pogovarjali tudi, ali bodo poiskali še kakšnega partnerja v saboru. "Gremo čim prej ustanovit novi sklic hrvaškega sabora ter novo vlado, da bi začeli delati v prid naših državljanov," je dejal. Meni, da bodo novo vlado potrdili zelo kmalu, potem ko bodo znani končni uradni izidi nedeljskih volitev.

Plenković je v svojem nagovoru po zanesljivi relativni zmagi na nedeljskih parlamentarnih volitvah dejal, da novo hrvaško vlado čaka še več izzivov, kot jih je imela njegova vlada v preteklih štirih letih, posebej ko gre za gospodarstvo in zdravstvo. Pričakovati je, da bo poskusil pridobiti podporo še nekaterih poslancev, predvsem iz vrst sredinskih strank, da bi si zagotovil bolj stabilno saborsko večino.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pred volitvami napovedal, da bo mandat za sestavo vlade zaupal tistemu, ki bo prvi po parlamentarnih volitvah potrdil, da ima podporo najmanj 76 saborskih poslancev.

Državna volilna komisija (DIP) je včeraj tudi uradno potrdila začasne in delne izide nedeljskih volitev. Med drugim je pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora kot članica SDP postala prva poslanka iz vrst slovenske manjšine na Hrvaškem v 30-letni zgodovini sabora.

HDZ je dosegla najboljši izid na parlamentarnih volitvah od sredine 90. let minulega stoletja.



V SDP so šokirani zaradi slabega izida, saj so jim predvolilne ankete napovedovale relativno zmago, na koncu pa so dobili le 41 poslancev. Predsednik SDP Davor Bernardić je po volilnem porazu včeraj odstopil z vodilnega položaja v stranki.

Bernardić je sicer vztrajal, da je SDP velika stranka ter da je socialdemokracija pomembna za Hrvaško, kar se bo po njegovih besedah kmalu tudi potrdilo. "Računajte na nas," je dejal. Ni pa želel nedvoumno potrditi, ali bo ostal poslanec SDP v hrvaškem saboru ali se v celoti umika iz politike.

Domovinsko gibanje Miroslava Škora, ki je v koaliciji s skrajno desnimi strankami Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, je dobilo 16 poslanskih mandatov. Domovinsko gibanje so ustanovili 50 dni pred volitvami. Škoro je tesno izgubil decembra lani v prvem krogu predsedniških volitev. V Domovinskem gibanju so prav tako pričakovali več poslanskih mandatov, s katerimi so nameravali postati ključen dejavnik pri sestavljanju nove vlade.

Sledi konservativna stranka Most neodvisnih list z osmimi poslanci, kar je tudi določen uspeh, potem ko so predvolilne raziskave njihovim kandidatom napovedale negotov vstop v sabor.

Poleg uspeha HDZ in neuspeha koalicije Restart je največje presenečenje nedeljskih volitev levičarsko-zelena platforma Zmoremo!, ki bo imela sedem poslancev. V poslanskih vrstah platforme, ki se je kalila v zagrebški mestni skupščini, bo tudi nekdanji član SDP. Njihov glavni cilj je prevzem oblasti v Zagrebu na lokalnih volitvah leta 2021, kar glede na rezultate nedeljskih volitev v volilnih enotah v hrvaški prestolnici ni nemogoče.

Tako kot Zmoremo! bodo prvič v hrvaškem saboru trije poslanci sredinske liberalne koalicije Stranke z imenom in priimkom, Pametno in Fokus z dvema poslancema. Dosedanja partnerka v Plenkovićevi vladi koalicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) bo imela enega poslanca, tako kot reformisti - Narodna stranka, ki je tudi podpirala saborsko večino v prejšnjem sklicu sabora.

Še osem poslanskih sedežev je predvidenih za poslance narodnih manjšin, med njimi tri za srbsko manjšino. V manjšinskih saborskih klopeh ni novih imen v primerjavi s prejšnjim sklicem sabora. Predstavnica albanske, bošnjaške, črnogorske, severnomakedonske in slovenske manjšine bo dosedanja poslanka iz vrst albanske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Udeležba na volitvah, ki so potekale v času, ko na Hrvaškem narašča število okužb z novim koronavirusom, je bila pod 47 odstotki, kar je najnižja volilna udeležba na hrvaških parlamentarnih volitvah od osamosvojitve države. V nedeljo je bila udeležba za skoraj šest odstotnih točk nižja kot na predčasnih volitvah septembra 2016.