miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Plenković bo v Strasbourgu predstavil prioritete predsedovanja Svetu EU

Deli na:
Plenković bo v Strasbourgu predstavil prioritete predsedovanja Svetu EU

Andrej Plenković - Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković bo danes dopoldne v Evropskem parlamentu v Strasbourgu predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja Svetu EU, ki ga je Hrvaška prevzela s 1. januarjem. Popoldne pa bodo evropski poslanci med drugim razpravljali o razmerah v Iraku in Iranu ob zaostritvi odnosov med Washingtonom in Teheranom.

Pričakovati je, da bodo med največjimi izzivi predsedovanja, ki ga je Hrvaška prevzela od Finske, brexit, večletni finančni okvir EU, konferenca o prihodnosti Evrope in širitev unije. Za vrhunec prvega hrvaškega predsedovanja, ki poteka pod sloganom Močna Evropa v svetu, polnem izzivov, velja majski vrh EU - Zahodni Balkan.

Slovenski evroposlanci Tanja Fajon (S&D/SD), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) so se v petek na srečanju z novinarji v Ljubljani strinjali, da bo Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU morala slediti prioritetam unije, bo pa v ospredje postavila tudi širitev na Zahodni Balkan, potem ko Severna Makedonija in Albanija lani nista dobili zelene luči za začetek pristopnih pogajanj z unijo.

Evropski poslanci bodo danes med drugim razpravljali tudi o razmerah v Iranu in Iraku po ameriški likvidaciji poveljnika iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija 3. januarja.

Zunanji ministri članic EU so v petek na izrednem zasedanju v Bruslju pozvali k umiritvi razmer v Iraku in Libiji, zadržanim odzivom in krepitvi vloge EU pri iskanju poti za dialog. Izpostavili so tudi, da EU ostaja zavezana ohranitvi in spoštovanju zavez iz iranskega jedrskega sporazuma.

Loading...