severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Svet

Platforma, ki jo izdatno uporabljajo tudi Slovenci, na muhi Bruslja

Deli na:
Platforma, ki jo izdatno uporabljajo tudi Slovenci, na muhi Bruslja

Na seznam digitalnih podjetjih, za katera v EU veljajo posebna pravila, je Evropska komisija danes dodala nizozemsko spletno potovalno platformo Booking.com. Hkrati so napovedali, da bodo raziskali, ali je mogoče spletno družbeno platformo X izvzeti iz pravil. V zvezi s tem so že uvedli preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z aktom o digitalnih storitvah so na začetku letošnjega marca za šest tehnoloških velikanov, med njimi Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft, ki so jih označili za t. i. vratarje, v EU začele veljati posebne obveznosti. Gre za podjetja, ki imajo močan gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU. Poleg tega imajo močno posredniško vlogo med poslovnimi in končnimi uporabniki.

Na seznam omenjenih podjetij so v Bruslju danes dodali tudi Booking. Njegovo matično podjetje Booking Holdings, ki ima sedež v ZDA, mora sedaj v pol leta zagotoviti skladnost delovanja spletne platforme z novimi pravili akta o digitalnih storitvah.

Namen pravil je izenačiti konkurenčne pogoje na digitalnem trgu in uporabnikom v EU zagotoviti več možnosti pri izbiri izdelkov, kot so spletni brskalniki in iskalna orodja. Da bi omejili monopole, morajo tehnološka podjetja Bruselj med drugim obvestiti tudi o morebitnih nakupih drugih sorodnih podjetij. Če vratarji ne bodo upoštevali novih pravil, jih lahko doleti finančna kazen v višini deset odstotkov vseh prihodkov preteklega finančnega leta. Za večkratne kršitelje se lahko omenjena višina kazni poveča na 20 odstotkov.



Kot navaja AFP, velja Booking.com za prevladujočega igralca v svoji dejavnosti z več kot 60-odstotnim tržnim deležem v Evropi.

Da Evropska komisija podjetje uvrsti med t. i. vratarje, mora izpolnjevati določene pogoje. Merila med drugim vključujejo več kot 45 milijonov mesečnih aktivnih uporabnikov v EU in več kot 10.000 aktivnih poslovnih uporabnikov na leto.

Evropska komisija je danes sporočila tudi, da bo raziskala, ali je mogoče družbeno platformo X mogoče izvzeti iz pravil. Nekdanji Twitter nasprotuje uvrstitvi na seznam, ker da "kljub doseganju pragov X ni pomemben posrednik med podjetji in potrošniki", je navedla Evropska komisija, katere preiskava naj bi se zaključila v petih mesecih.