nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pismo republikancev Iranu v ZDA zaostrilo spor glede jedrskih pogajanj

Deli na:
Pismo republikancev Iranu v ZDA zaostrilo spor glede jedrskih pogajanj

Foto: Reuters

Pismo, v katerem skupina republikanskih senatorjev Iran svari pred možnostjo preklica morebitnega dogovora o jedrskem programu, je med ameriškimi politiki še zaostrilo spor glede pogajanj z Iranom. Predsednika ZDA Baracka Obamo čudi, da si ameriški senatorji prizadevajo za isto kot tisti v Iranu, ki zavračajo omejitve jedrskega programa.

Iran in skupina šestih velikih sil želijo do konca meseca pripraviti osnutek sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki naj bi prinesel omejitev programa v zameno za umik zahodnih sankcije proti Teheranu. Končni dogovor naj bi podpisali junija.

A na strani ameriških republikancev se ob približevanju roka za dosego dogovora krepi nasprotovanje. V tem jih je na nedavnem obisku v ZDA in nagovoru v kongresu podžigal tudi izraelski predsednik Benjamin Netanjahu.

47 od skupno 54 republikanskih senatorjev je v ponedeljek v odprtem pismu iranskim voditeljem zapisalo, da bi prihodnji predsednik lahko preklical morebitni dogovor o iranskem jedrskem programu, prihodnji kongres pa da lahko kadarkoli spremeni pogoje dogovora.

Bela hiša je v odzivu ocenila, da pomeni pismo nadaljevanje prizadevanj republikancev, da bi spodkopali predsednika Obamo pri vodenju zunanje politike in prizadevanjih za krepitev nacionalne varnosti ZDA.

Sam Obama pa je menil, da je ironično, da so se nekateri člani kongresa postavili na isto stran kot nasprotniki dogovora v Iranu. "To je nenavadna koalicija," je menil. Kot je dodal, se bodo najprej osredotočili na to, ali jim bo sploh uspelo doseči dogovor. Ko in če jim bo to uspelo, bodo v koristnost dogovora poskušali prepričati Američane, je še dejal.

Ameriški podpredsednik Joe Biden je bil v odzivu še ostrejši in je menil, da republikanci s svojim dejanjem ogrožajo ZDA. Pismo, katerega neposreden namen je spodkopavati predsednika sredi občutljivih mednarodnih pogajanj, je "pod častjo institucije, ki jo globoko spoštujem", je dejal.

"Pismo pošilja močno zavajujoč signal tako prijateljem kot sovražnikom, da naš vrhovni poveljnik ne zmore uresničiti zavez Amerike - sporočilo, ki je napačno in nevarno," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.