zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pentagon bo plačal odškodnine za napad na bolnišnico v Kunduzu

Deli na:
Pentagon bo plačal odškodnine za napad na bolnišnico v Kunduzu

Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da bo svojcem ubitih ter ranjenim v ameriškem zračnem napadu na bolnišnico v afganistanskem Kunduzu izplačalo odškodnine. V napadu na bolnišnico, ki jo je upravljala človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja, je bilo ubitih najmanj 12 članov osebja organizacije in deset bolnikov.

"Ministrstvo meni, da je pomembno nasloviti posledice tragičnega incidenta," je izjavil tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook. Kot je še dejal, bo poveljstvo ameriških sil v Afganistanu (USFOR-A) določilo "ustrezna plačila" na podlagi pogovorov s prizadetimi zaradi napada.

Po Cookovih besedah bo USFOR-A poleg tega plačal popravilo bolnišnice v Kunduzu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška letala so v obstreljevanju položajev afganistanskih upornikov v Kunduzu 3. oktobra zadela tudi bolnišnico Zdravnikov brez meja. Poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general John Campbell, je kasneje priznal, da so bolnišnico zadeli pomotoma, medtem ko so nudili podporo afganistanskim silam v boju proti talibanom.

Po napadu so Zdravniki brez meja zaprli urgenco v napadeni bolnišnici. Incident je sprožil mednarodno ogorčenje, v organizaciji pa so ga označili za vojni zločin in zahtevali neodvisno mednarodno preiskavo. Po napadu še vedno pogrešajo 33 ljudi, od tega 24 članov osebja ter devet bolnikov.

Ameriški predsednik Barack Obama se je pred dnevi opravičil vodji Zdravnikov brez meja Joanni Liu in priznal, da je šlo za napako.