oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Peking prehitel New York in postal svetovna prestolnica milijarderjev

Deli na:
Peking prehitel New York in postal svetovna prestolnica milijarderjev

Foto: Arhiv Reporterja

Peking je prehitel New York in tako postal "svetovna prestolnica milijarderjev" s 100 milijarderji, ki prebivajo v glavnem mestu Kitajske, medtem ko jih v ameriškem New Yorku živi 95.

Po podatkih kitajskega založnika luksuznih revij Hurun, ki vsako leto sestavi seznam najbogatejših ljudi v državi, se je število milijarderjev v Pekingu povečalo za 32, v New Yorku pa le za štiri. Na tretjem mestu je pristala Moskva s 66 milijarderji.

"Kljub upočasnitvi gospodarstva in upadanju cen na borzi je Kitajska lani dobila več milijarderjev kot katera koli druga država na svetu," je dejal predsedujoči in glavni raziskovalec za Hurun Rupert Hoogewerf.

Hurun je v poročilu lani oktobra zapisal, da je širša Kitajska regija prehitela ZDA po številu milijarderjev. Po novih podatkih, ki jih je Hurun objavil v sredo, je regija zdaj dom 568 milijarderjev, kar je 90 več kot lani. V ZDA živi 535 milijarderjev, dva manj kot lani.

Skupaj imajo bogataši v regiji pod palcem 1400 milijard ameriških dolarjev, kar je primerljivo z BDP Avstralije. Nekaj več kot 40 odstotkov milijarderjev, mlajših od 40 let, živi na Kitajskem.

Najbogatejši Kitajec je nepremičninski magnat Wang Jianlin, ki je na 21. mestu na Hurunovem seznamu najbogatejših Zemljanov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 26 milijard ameriških dolarjev, kar ga uvršča v družbo ljud, kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, generalni direktor Facebooka Mark Zuckerberg in investitor Warren Buffett.

Med kitajskimi milijarderji na seznamu so tudi ustanovitelj Alibabe Jack Ma, voditelja tehnoloških gigantov Tencent in Baidu, ter voditelja proizvajalca pijač Wahahe in podjetja z elektroniko Xiaomi.