1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Paul Ryan izvoljen za predsednika predstavniškega doma ZDA

Deli na:
Paul Ryan izvoljen za predsednika predstavniškega doma ZDA

Foto: Reuters

Republikanec iz Wisconsina 45-letni Paul Ryan je danes na volitvah za predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa dobil zadostno večino glasov za prevzem položaja namesto Johna Boehnerja iz Ohia, ki se je danes z olajšanjem poslovil od položaja in od kongresa.

Boehner je odstop napovedal po obisku papeža Frančiška v Washingtonu, pred slovesom pa je skupaj z zmernimi kolegi in demokratsko manjšino spravil skozi postopek za povišanje dovoljene meje javnega dolga do marca 2017 in proračunski dogovor za tekoče in prihodnje leto, kar zagotavlja, da do spremembe oblasti v Beli hiši ne bo več kongresnih kriz, ki so jih sprožali pripadniki gibanja čajanke.

Za Ryana, ki je postal najmlajši predsednik predstavniškega doma od leta 1869, je glasovalo 236 republikancev, za izvolitev pa jih je potreboval 218. Ryan se je po Boehnerjevem odstopu in neuspehu predvidenega naslednika Kevina McCarthyja iz Kalifornije pustil prositi nekaj tednov, da sprejme pomemben položaj.

Predsednik predstavniškega doma je po ustavi predviden za avtomatični prevzem položaja predsednika ZDA, če predsednik in podpredsednik dela nista sposobna opravljati zaradi smrti ali drugih razlogov. Zaradi brezkompromisnosti gibanja čajanke pa je imelo vodstvo republikancev velike težave najti kandidata, ki bi bil pripravljen sprejeti položaj, na katerem ima več težav z lastno kot pa z opozicijsko stranko.

Boehner je zato pred odhodom, kot je dejal sam, "počistil hlev" in z dogovorom o proračunu in javnem dolgu Ryanu prihranil glavobole do leta 2017.